2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ..........................................................................
10. SINIF KIMYA DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI
Ay Hafta Saat Ünite Konu Kazanım Açıklama Teknik Araç Ölçme Etkinlik
EYLÜL 09-13 Eylül 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyanın Temel Kanunları 10.1.1.1 Kimyanın temel kanunlarını açıklar. İlköğretim Haftası / 15 Temmuz "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme a. Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar kanunları ile ilgili hesaplamalar yapılır. b. Demir(II) sülfür bileşiğinin elde edilmesi deneyi yaptırılır. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
EYLÜL 16-20 Eylül 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyanın Temel Kanunları 10.1.1.1 Kimyanın temel kanunlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Kütlenin korunumu,... Gaziler Günü (19 Eylül), İlköğretim Haftası
EYLÜL 23-27 Eylül 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyanın Temel Kanunları 10.1.1.1 Kimyanın temel kanunlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Kütlenin korunumu,...
EYLÜL 30 Eylül- 04 Ekim 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Mol Kavramı 10.1.2.1 Mol kavramını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Mol kavramının tarihsel süreç içerisindeki değişimi üzerinde durulur. b. Bağıl atom kütlesi tanımlanır. c. İzotop kavramı ve bazı elementlerin mol kütlelerinin tam sayı çıkmayışının nedeni örneklerle açıklanır. ç. Mol hesaplamaları yapılır. Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim)
EKİM 07-11 Ekim 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Mol Kavramı 10.1.2.1 Mol kavramını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Mol kavramının tarihsel süreç içerisindeki değişimi üzerinde durulur. b. Bağıl atom kütlesi tanımlanır. c. İzotop kavramı ve bazı elementlerin mol kütlelerinin tam sayı çıkmayışının nedeni örneklerle açıklanır. ç. Mol hesaplamaları yapılır.
EKİM 14-18 Ekim 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Mol Kavramı 10.1.2.1 Mol kavramını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Mol kavramının tarihsel süreç içerisindeki değişimi üzerinde durulur. b. Bağıl atom kütlesi tanımlanır. c. İzotop kavramı ve bazı elementlerin mol kütlelerinin tam sayı çıkmayışının nedeni örneklerle açıklanır. ç. Mol hesaplamaları yapılır.
EKİM 21-25 Ekim 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Mol Kavramı 10.1.2.1 Mol kavramını açıklar. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Mol kavramının tarihsel süreç içerisindeki değişimi üzerinde durulur. b. Bağıl atom kütlesi tanımlanır. c. İzotop kavramı ve bazı elementlerin mol kütlelerinin tam sayı çıkmayışının nedeni örneklerle açıklanır. ç. Mol hesaplamaları yapılır.
EKİM 28 Ekim- 01 Kasım 2 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KASIM 04-08 Kasım 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyasal Tepkimeler ve Denklemler 10.1.3.1. Kimyasal tepkimeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Kimyasal tepkime denklemlerinin denkleştirilmesi sağlanır. Redoks tepkimelerine girilmez. b.Yanma, sentez (oluşum), analiz (ayrışma), asit-baz, çözünme-çökelme tepkimeleri örneklerle açıklanır. c. Kurşun(II) iyodürün çökmesi deneyi yaptırılır. ç. Kimyasal tepkimelerin açıklanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, smülasyon, video vb.) yararlanılır. Atatürk Haftası
KASIM 11-15 Kasım ARA TATİL (11-15 KASIM)
KASIM 18-22 Kasım 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyasal Tepkimeler ve Denklemler 10.1.3.1. Kimyasal tepkimeleri açıklar. 24 Kasım Öğretmenler Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme a. Kimyasal tepkime denklemlerinin denkleştirilmesi sağlanır. Redoks tepkimelerine girilmez. b.Yanma, sentez (oluşum), analiz (ayrışma), asit-baz, çözünme-çökelme tepkimeleri örneklerle açıklanır. c. Kurşun(II) iyodürün çökmesi deneyi yaptırılır. ç. Kimyasal tepkimelerin açıklanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, smülasyon, video vb.) yararlanılır.
KASIM 25-29 Kasım 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyasal Tepkimeler ve Denklemler 10.1.3.1. Kimyasal tepkimeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Kimyasal tepkime denklemlerinin denkleştirilmesi sağlanır. Redoks tepkimelerine girilmez. b.Yanma, sentez (oluşum), analiz (ayrışma), asit-baz, çözünme-çökelme tepkimeleri örneklerle açıklanır. c. Kurşun(II) iyodürün çökmesi deneyi yaptırılır. ç. Kimyasal tepkimelerin açıklanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, smülasyon, video vb.) yararlanılır. Öğretmenler Günü (24 Kasım)
ARALIK 02-06 Aralık 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyasal Tepkimelerde Hesaplamalar 10.1.4.1. Kütle, mol sayısı, molekül sayısı, atom sayısı ve gazlar için normal şartlarda hacim kavramlarını birbirleriyle ilişkilendirerek hesaplamalar yapar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Sınırlayıcı bileşen hesapları üzerinde durulur. b. Tepkime denkleri temelinde % verim hesapları yapılır. Dünya Engelliler Günü (3 Aralık)
ARALIK 09-13 Aralık 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyasal Tepkimelerde Hesaplamalar 10.1.4.1. Kütle, mol sayısı, molekül sayısı, atom sayısı ve gazlar... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Sınırlayıcı bileşen hesapları üzerinde durulur. b. Tepkime denkleri temelinde % verim hesapları yapılır.
ARALIK 16-20 Aralık 2 KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL HESAPLAMALAR Kimyasal Tepkimelerde Hesaplamalar 10.1.4.1. Kütle, mol sayısı, molekül sayısı, atom sayısı ve gazlar... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Sınırlayıcı bileşen hesapları üzerinde durulur. b. Tepkime denklemleri temelinde % verim hesapları yapılır.
ARALIK 23-27 Aralık 2 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası
ARALIK 30 Aralık- 03 Ocak 2 KARIŞIMLAR Homojen ve Heterojen Karışımlar 10.2.1.1. Karışımları niteliklerine göre sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Homojen ve heterojen karışımların ayırt edilmesinde belirleyici olan özellikler açıklanır. b. Homojen karışımların çözelti olarak adlandırıldığı vurgulanır ve günlük hayattan çözelti örnekleri verilir. c. Heterojen karışımlar, dağılan maddenin ve dağılma ortamının fiziksel hâline göre sınıflandırılır. ç. Karışımlar çözünenin ve/veya dağılanın tanecik boyutu esas alınarak sınıflandırılır.
OCAK 06-10 Ocak 2 KARIŞIMLAR Homojen ve Heterojen Karışımlar 10.2.1.2. Çözünme sürecini moleküler düzeyde açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Tanecikler arası etkileşimlerden faydalanılarak çözünme açıklanır. b. Çözünme ile polarlık, hidrojen bağı ve çözücü-çözünen benzerliği ilişkilendirilir. c. Farklı maddelerin (sodyum klorür, etil alkol, karbon tetra klorür) suda çözünme deneyleri yaptırılır. ç. Farklı fizikel haldeki maddelerin suda çözünme süreçlerinin açıklanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, simülasyon, video vb.) yararlanılır.
OCAK 13-17 Ocak 2 KARIŞIMLAR Homojen ve Heterojen Karışımlar 10.2.1.3. Çözünmüş madde oranını belirten ifadeleri yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Çözünen madde oranının yüksek (derişik) ve düşük (seyreltik) olduğu çözeltilere örnekler verilir. b. Kütlece yüzde, hacimce yüzde ve ppm derişimleri tanıtılır; ppm ile ilgili hesaplamalara girilmez. c. Yaygın sulu çözeltilerde (çeşme suyu, deniz suyu, serum, kolonya, şekerli su) çözünenin kütlece ve/veya hacimce yüzde derişimlerine örnekler verilir. ç. Kütlece yüzde ve hacimce yüzde derişimleri farklı çözeltiler hazırlatılır. d. Günlük tüketim maddelerinin etiketlerindeki derişime ilişkin verilere dikkat çekilir. e. Örnek çözelti hazırlanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, simülasyon, video vb.) yararlanılır.
OCAK 20-24 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
OCAK 27-31 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
ŞUBAT 03-07 Şubat 2 KARIŞIMLAR Homojen ve Heterojen Karışımlar 10.2.1.3. Çözünmüş madde oranını belirten ifadeleri yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme a. Çözünen madde oranının yüksek (derişik) ve düşük (seyreltik) olduğu çözeltilere örnekler verilir. b. Kütlece yüzde, hacimce yüzde ve ppm derişimleri tanıtılır; ppm ile ilgili hesaplamalara girilmez. c. Yaygın sulu çözeltilerde (çeşme suyu, deniz suyu, serum, kolonya, şekerli su) çözünenin kütlece ve/veya hacimce yüzde derişimlerine örnekler verilir. ç. Kütlece yüzde ve hacimce yüzde derişimleri farklı çözeltiler hazırlatılır. d. Günlük tüketim maddelerinin etiketlerindeki derişime ilişkin verilere dikkat çekilir. e. Örnek çözelti hazırlanmasında bilişim teknolojilerinden (animasyon, simülasyon, video vb.) yararlanılır.
ŞUBAT 10-14 Şubat 2 KARIŞIMLAR Homojen ve Heterojen Karışımlar 10.2.1.4. Çözeltilerin özelliklerini günlük hayattan örneklerle açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Çözeltilerin donma ve kaynama noktasının çözücülerinkinden farklı olduğu ve derişime bağlı olarak değişimi açıklanır. Hesaplamalara girilmez. b. Karayollarında ve taşıtlarda buzlanmaya karşı alınan önlemlere değinilir; bu önlemlerin olumlu ve olumsuz etkilerinin tartışılması sağlanır. Sınıf içi tartışmalarda karşısındakini dinlemenin ve görgü kurallarına uygun davranmanın tartışmanın verimliliği üzerindeki etkisi hatırlatılır.
ŞUBAT 17-21 Şubat 2 KARIŞIMLAR Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri 10.2.2.1. Endüstri ve sağlık alanlarında kullanılan karışım ayırma tekniklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Mıknatıs ile ayırma bunun yanı sıra tanecik boyutu (eleme, süzme, diyaliz), yoğunluk (ayırma hunisi, yüzdürme), erime noktası, kaynama noktası (basit damıtma, ayrımsal damıtma) ve çözünürlük (özütleme, kristallendirme, ayrımsal kristallendirme) farkından yararlanılarak uygulanan ayırma teknikleri üzerinde durulur. b. Karışımları ayırma deneyleri yaptırılır.
ŞUBAT 24-28 Şubat 2 KARIŞIMLAR Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri 10.2.2.1. Endüstri ve sağlık alanlarında kullanılan karışım ayırma tekniklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Mıknatıs ile ayırma bunun yanı sıra tanecik boyutu (eleme, süzme, diyaliz), yoğunluk (ayırma hunisi, yüzdürme), erime noktası, kaynama noktası (basit damıtma, ayrımsal damıtma) ve çözünürlük (özütleme, kristallendirme, ayrımsal kristallendirme) farkından yararlanılarak uygulanan ayırma teknikleri üzerinde durulur. b. Karışımları ayırma deneyleri yaptırılır.
MART 03-07 Mart 2 ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR Asitler ve Bazlar 10.3.1.1. Asitleri ve bazları bilinen özellikleri yardımıyla ayırt eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Limon suyu, sirke gibi maddelerin ekşilik ve aşındırma özellikleri, asitlikleriyle ilişkilendirilir. b. Kirecin, sabunun ve deterjanların ciltte oluşturduğu kayganlık hissi baziklikle ilişkilendirilir. c. Asitler ve bazların bazı renkli maddelerin (çay, üzüm suyu, kırmızı lahana) rengini değiştirmesi deneyleri yapılarak indikatör kavramı ve pH kâğıdı tanıtılır. ç. Sirke, limon suyu, çamaşır suyu, sodyum hidroksit, hidroklorik asit ve sodyum klorür çözeltilerinin asitlik veya bazlık değerlerinin pH kâğıdı kullanılarak yorumlanması sağlanır. d. pH kavramı asitlik ve bazlık ile ilişkilendirilerek açıklanır. Logaritmik tanıma girilmez. e. Günlük hayatta kullanılan tüketim maddelerinin ambalajlarında yer alan pH değerlerinin asitlik- bazlıkla ilişkilendirilmesi sağlanır.
MART 10-14 Mart 2 ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR Asitler ve Bazlar 10.3.1.1. Asitleri ve bazları bilinen özellikleri yardımıyla ayırt eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Limon suyu, sirke gibi maddelerin ekşilik ve aşındırma özellikleri, asitlikleriyle ilişkilendirilir. b. Kirecin, sabunun ve deterjanların ciltte oluşturduğu kayganlık hissi baziklikle ilişkilendirilir. c. Asitler ve bazların bazı renkli maddelerin (çay, üzüm suyu, kırmızı lahana) rengini değiştirmesi deneyleri yapılarak indikatör kavramı ve pH kâğıdı tanıtılır. ç. Sirke, limon suyu, çamaşır suyu, sodyum hidroksit, hidroklorik asit ve sodyum klorür çözeltilerinin asitlik veya bazlık değerlerinin pH kâğıdı kullanılarak yorumlanması sağlanır. d. pH kavramı asitlik ve bazlık ile ilişkilendirilerek açıklanır. Logaritmik tanıma girilmez. e. Günlük hayatta kullanılan tüketim maddelerinin ambalajlarında yer alan pH değerlerinin asitlik- bazlıkla ilişkilendirilmesi sağlanır. İstiklâl Marşı'nın Kabulü be Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü (12 Mart)
MART 17-21 Mart 2 ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR Asitler ve Bazlar 10.3.1.2. Maddelerin asitlik ve bazlık özelliklerini moleküler düzeyde açıklar. 18 Mart Çanakkale Zaferi Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Asitler su ortamında H3O+ iyonu oluşturma, bazlar ise OH- iyonu oluşturma özellikleriyle tanıtılarak basit örnekler verilir. b. Su ile etkileşerek asit/baz oluşturan CO2, SO2 ve N2O5 maddelerinin çözeltilerinin neden asit gibi davrandığı; NH3 ve CaO maddelerinin çözeltilerinin de neden baz gibi davrandığı bu tepkimeler üzerinden açıklanır. Lewis asit-baz tanımına girilmez. 18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitler Günü
MART 24-28 Mart 2 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI Dünya Tiyatrolar Günü (27 Mart)
MART 31 Mart- 04 Nisan 2 ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR Asitlerin ve Bazların Tepkimeleri 10.3.2.1. Asitler ve bazlar arasındaki tepkimeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 10.3.2.1. a. Nötralleşme tepkimeleri, asidin ve bazın mol sayıları üzerinden açıklanır. b. Sodyum hidroksit ile sülfürik asidin etkileşiminden sodyum sülfat oluşumu deneyi yaptırılarak asit, baz ve tuz kavramları ilişkilendirilir. . Kütüphaneler Haftası, Dünya Otizm Farkındalık Günü (2 Nisan)
NİSAN 07-11 Nisan ARA TATİL (31 MART - 4 NİSAN)
NİSAN 14-18 Nisan 2 ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR Asitlerin ve Bazların Tepkimeleri 10.3.2.2. Asitlerin ve bazların günlük hayat açısından önemli tepkimelerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme 10.3.2.2. a. Asitlerin ve bazların metallerle etkileşerek hidrojen gazı oluşturması reaksiyonlarına örnekler verilir; aktif metal, yarı soy metal, soy metal ve amfoter metal kavramları üzerinde durulur. b. Alüminyum metalinin amfoterlik özelliğini gösteren deney yaptırılır. c. Nitrik asit, sülfürik asit ve hidroflorik asidin soy metal ve cam/porselen aşındırma özelliklerine değinilir. Tepkime denklemlerine girilmez. ç. Derişik sülfürik asit, fosforik asit ve asetik asidin nem çekme ve çözünürken ısı açığa çıkarma özellikleri nedeniyle yol açtıkları tehlikeler vurgulanır
NİSAN 21-25 Nisan 2 ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR Hayatımızda Asitler ve Bazlar 10.3.3.1. Asitlerin ve bazların fayda ve zararlarını açıklar. 10.3.3.2. Asitler ve bazlarla çalışırken alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemlerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 10.3.3.1. a. Asit yağmurlarının oluşumuna, çevreye ve tarihi eserlere etkilerine değinilir. b. Kirecin ve kostiğin yağ, saç ve deriye etkisi deney yapılarak açıklanır. c. Öğrencilerin asit ve bazların fayda ve zararları hakkında bilişim teknolojileri kullanarak araştırma yapmaları, elde ettikleri bilgileri kaynak belirterek özetlemeleri ve yazılı olarak sunmaları sağlanır. Bilişim teknolojilerini kullanırken siber güvenlik kurallarına uymanın gerekliliği hatırlatılır. 10.3.3.2. a. Birbiriyle karıştırılması sakıncalı evsel kimyasallara (çamaşır suyu ile tuz ruhu) örnekler verilir. b. Asit ve baz ambalajlarındaki güvenlik uyarılarına dikkat çekilir. c. Aşırı temizlik malzemesi ve lavabo açıcı kullanmanın sağlık, çevre ve tesisat açısından sakıncaları üzerinde durulur. ç. Mutfak gereçlerinde oluşan kireçlenmeyi ve metal eşyaların paslarını gidermek için yöntem ve malzeme seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durulur. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
NİSAN 28 Nisan- 02 Mayıs 2 ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR Tuzlar 10.3.4.1. Tuzların özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Sodyum klorür, sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, kalsiyum karbonat ve amonyum klorür tuzları üzerinde durulur. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
MAYIS 05-09 Mayıs 2 KİMYA HER YERDE Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları 10.4.1.1. Temizlik maddelerinin özelliklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Yapısal ayrıntılara girmeden sabun ve deterjan aktif maddelerinin kirleri nasıl temizlediği belirtilir. b. Kişisel temizlikte kullanılan temizlik maddelerinin (şampuan, diş macunu, katı sabun, sıvı sabun) fayda ve zararları vurgulanır. c. Hijyen amacıyla kullanılan temizlik maddeleri (çamaşır suyu, kireç kaymağı) tanıtılır.
MAYIS 12-16 Mayıs 2 KİMYA HER YERDE Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları 10.4.1.2. Yaygın polimerlerin kullanım alanlarına örnekler verir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a. Polimerleşme olayı açıklanarak -mer, monomer ve polimer kavramları üzerinde durulur.b. Kauçuk, polietilen (PE), polietilen teraftalat (PET), kevlar, polivinil klorür (PVC), politetraflor eten (TEFLON) ve polistirenin (PS) yapısal ayrıntılarına girilmeden başlıca kullanım alanlarına değinilir.c. Polimerlerin farklı alanlarda kullanımlarına ilişkin olumlu ve olumsuz özellikleri vurgulanır. ç. İçerisinde polimer malzeme kullanılan oyuncak ve tekstil ürünlerinin zararlarına değinilir.
MAYIS 19-23 Mayıs 2 KİMYA HER YERDE Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları 10.4.1.3. Polimer, kağıt, cam ve metal malzemelerin geri dönüşümünün ülke ekonomisine katkısını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
MAYIS 26-30 Mayıs 2 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI İstanbul'un Fethi (29 Mayıs)
HAZİRAN 02-06 Haziran 2 KİMYA HER YERDE Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları 10.4.1.4. Kozmetik malzemelerin içerebileceği zararlı kimyasalları açıklar. 10.4.1.5. İlaçların farklı formlarda kullanılmasının nedenlerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 10.4.1.4. Kişisel bakım ve estetik amacıyla kullanılan parfüm, saç boyası, kalıcı dövme boyası ve jöle üzerinde durulur. 10.4.1.5. a. Piyasadaki ilaç formlarının (hap, şurup, iğne, merhem) temel özelliklerine değinilir. b. Yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının insan sağlığına, ülke ekonomisine ve çevreye verdiği zararlar vurgulanır.
HAZİRAN 09-13 Haziran 2 KİMYA HER YERDE Gıdalar 10.4.2.1. Hazır gıdaları seçerken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken hususları açıklar. 10.4.2.2. Yenilebilir yağ türlerini sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 10.4.2.1. a. Hazır gıdaların doğal gıdalardan başlıca farklarına (koruyucular, renklendiriciler, emülsiyonlaştırıcılar, tatlandırıcılar, pastörizasyon, UHT sütün işlenmesi) değinilir. b. Hazır gıda etiketlerindeki üretim ve son kullanım tarihlerinin önemi vurgulanır. c. Koruyucular, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcıların kullanılmasının sağlık üzerindeki etkilerine değinilir. ç. Günlük tüketim maddelerindeki katkı maddesi içeriği ve katkı maddesi kodlarına ilişkin okuma parçası verilir. 10.4.2.2. a. Yağ türlerinden katı (tereyağı, margarin) ve sıvı (zeytin yağı, ayçiçek yağı, mısır özü yağı, fındık yağı) yağlara değinilir. b. Yağ endüstrisinde kullanılan sızma, rafine, riviera ve vinterize kavramları açıklanır. c. Yenilebilir yağların yanlış kullanımının sağlık üzerindeki etkileri vurgulanır.

  • Bu plan Talim Terbiye Kurulunun yayınladığı Çerçeve Öğretim Programı ve Ders Bilgi Formlarına göre hazırlanmıştır.
  • Atatürkçülük konuları ile ilgili olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2104 ve 2488 sayılı Tebliğler Dergisinden yararlanılmıştır.

.......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

..../..../2024
UYGUNDUR

......................................
Okul Müdürü