2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ..........................................................................
9. SINIF MÜZIK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI
Ay Hafta Saat Ünite Konu Kazanım Açıklama Teknik Araç Ölçme Etkinlik
EYLÜL 09-13 Eylül 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.1. Sesi tekniğine uygun olarak kullanır. İlköğretim Haftası / 15 Temmuz "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme Ses açma çalışmalarında ses türüne göre ses sınırlarının aşılmamasına dikkat edilmeli ve ses açma çalışmalarında klavyeli bir çalgıdan yararlanılmalıdır (Örnek Etkinlik : Sesin tanımı yapılarak insan sesinin oluşumu açıklanır. Sesin oluşumu, çalgı veya. Öğrencilerden ses tellerinin nasıl çalış_ğını anlayabilmeleri için işaret ve başparmaklarını gırtlaklarına hafifçe yerleş_rmeleri ve verilen heceleri (pırrr, _rrr, momm vb.) sesli biçimde tekrarlamaları istenir. ) 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
EYLÜL 16-20 Eylül 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.2 İstiklâl Marşı'nı nefes yerlerine dikkat ederek söyler. 9.A.7. Toplum hayatında önemli yer tutan marşlarımızı doğru söyler.( Vatanseverlik) 9.D.5. Ülkemizdeki müzikleri türlerine göre sınıflandırır.(Vatanseverlik) Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmenin elinde İstiklal Marşı’nın ses kaydı ve/veya piyano eşliği bulunmalıdır. (Örnek Etkinlik : İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasının sözleri tahtaya yazılır. Sözler üzerinde nefes yerleri belirtilir ) Gaziler Günü (19 Eylül), İlköğretim Haftası
EYLÜL 23-27 Eylül 2 MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME 9.B.1. Temel müzik yazı ve ögelerini kullanır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğrencilerin dizek üzerinde anahtarları tanımalarına yönelik çalışmalar yapılır. Öğrencilerin dizek üzerinde notaları süre dğerleri ve değiştirici işaretlere yönelik çalışmalar yapılmalıdır. (Örnek Etkinlik : Sol, fa ve do anahtarları ayrıntıya girilmeden tanıtılır. Notaların dizekteki yerleri, süre değerleri ve ses değiştirici işaretler ( diyez, bemol, natürel ) tanıtılmalıdır.Sesin hız ve gürlük özelliklerini içeren bilgiler üzerinde durulur. )
EYLÜL 30 Eylül- 04 Ekim 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.4.Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Düzeyine uygun eserler seçilmelidir. (Örnek Etkinlik : Öğrencilerin seviyelerine uygun eserler seçilir.Nota ve süre değerlerine uyarak seslendirme çalışmaları yapılır. ) Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim)
EKİM 07-11 Ekim 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.4. Eserleri hız ve gürlük terimlerine uygun olarak seslendirir. 9.C.2. Dağarcığındaki basit ölçülerde yazılmış eserlere uygun ritim eşliği oluşturur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Yazılan ritim eşlikleri sınıfa getirilen ritim çalgıları ile çalınır. (Örnek Etkinlik : Ritim kalıpları hatırlatılarak, öğrenilen eserlere uygun ritim eşliği yazma-uygulama etkinlikleri düzenlenir. )
EKİM 14-18 Ekim 2 MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME 9.B.2. Basit ölçüleri tanır.9.B.2. Basit ölçüleri tanır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğrencilere dinletilen basit ölçülerin ölçü belirteçlerini ayırmaları istenir.Öğrencilere dinletilen basit ölçülerin ölçü belirteçlerini ayırmaları istenir. (Örnek Etkinlik : 2/4’lük, 3/4’lük ve 4/4’lük ölçüler tanıtılır ve örnekler dinletilir.2/4’lük, 3/4’lük ve 4/4’lük ölçüler tanıtılır ve örnekler dinletilir. )
EKİM 21-25 Ekim 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. 9.A.7. Toplum hayatında önemli yer tutan marşlarımızı doğru söyler. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Atatürk’ün müzik ve sanat hakkında söylediği sözler yazılarak önemli günlerde ve haftalarda okul panolarında sergilenmesi sağlanmalıdır (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden, Atatürk’ün müzikle ve güzel sanatlarla ilgili sözleri araştırarak sunum yapmaları istenir. Atatürk’ün müzikle diğer güzel sanatlar arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendirdiği vurgulanır. )
EKİM 28 Ekim- 01 Kasım 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir.... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Atatürk’ün müzik ve sanat hakkında söylediği sözler yazılarak önemli günlerde ve haftalarda okul panolarında sergilenmesi sağlanmalıdır (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden, Atatürk’ün müzikle ve güzel sanatlarla ilgili sözleri araştırarak sunum yapmaları istenir. Atatürk’ün müzikle diğer güzel sanatlar arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendirdiği vurgulanır. ) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KASIM 04-08 Kasım 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.4. Eserleri hız ve gürlük terimlerine uygun olarak seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Atatürk’ün müzik ve sanat hakkında söylediği sözler yazılarak önemli günlerde ve haftalarda okul panolarında sergilenmesi sağlanmalıdır (Örnek Etkinlik : 2/4 lük,3/4 lük ve 4/4 lük ölçüler tanıtılır ve eserler dinletilir. Öğrencilere dinletilen basit ölçülerin ölçü belirteçlerini ayırmaları istenir. ) Atatürk Haftası
KASIM 11-15 Kasım ARA TATİL (11-15 KASIM)
KASIM 18-22 Kasım 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.4. Eserleri hız ve gürlük terimlerine uygun olarak seslendirir. 24 Kasım Öğretmenler Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme Atatürk’ün müzik ve sanat hakkında söylediği sözler yazılarak önemli günlerde ve haftalarda okul panolarında sergilenmesi sağlanmalıdır (Örnek Etkinlik : 2/4 lük,3/4 lük ve 4/4 lük ölçüler tanıtılır ve eserler dinletilir. Öğrencilere dinletilen basit ölçülerin ölçü belirteçlerini ayırmaları istenir. )
KASIM 25-29 Kasım 2 MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME 9.B.3. İkili ve üçlü yatay aralığı tanır. 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. 9.A.6. Türk müziği türlerinden örnek eserler seslendirir.(Vatanseverlik) Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen, seslerin yüksekliklerini duyurmak üzere piyano/elektronik org vb.klavyeli çalgılardan yararlanabilir (Örnek Etkinlik : İki sesin art arda tınlamasından oluşan aralığın yatay (melodik) aralık olduğu belirtilir. Öğrencilerden verilen seslerin üzerine büyük ikili (B2’li), küçük ikili (K2’li), büyük üçlü (B3’lü) ve küçük üçlü (K3’lü) aralıkları yazmaları istenir ) Öğretmenler Günü (24 Kasım)
ARALIK 02-06 Aralık 2 MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME 9.B.4. İkili ve üçlü dikey aralığı tanır. 9.A.6. Türk müziği türlerinden örnek eserler seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Yazılan ritim eşlikleri sınıfa getirilen ritim çalgıları ile çalınır. (Örnek Etkinlik : İki sesin aynı anda tınlamasından oluşan aralığın dikey (armonik) aralık olduğu belirtilir. Öğretmenin vereceği sesler üzerine, öğrencilerin istenen aralıkları (B3’lüye kadar) yazmaları istenir. ) Dünya Engelliler Günü (3 Aralık)
ARALIK 09-13 Aralık 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.4. Türk halk ve Türk sanat müziğinin genel özelliklerini açıklar.. .(Vatanseverlik) Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Koşulların uygun olması durumunda mahalli sanatçılardan yararlanılabilir (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden, Türk halk müziği ve türk sanat müziği kaynakları, işlediği konular, yapısı (uzun hava, kırık hava) (sözlü ve sözsüz müzikler) ve çalgıları ile ilgili araştırma yapmaları, elde ettikleri bulgularla sunum yapmaları istenir. )
ARALIK 16-20 Aralık 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.4. Türk halk ve Türk sanat müziğinin genel özelliklerini açıklar.. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Koşulların uygun olması durumunda mahalli sanatçılardan yararlanılabilir (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden, Türk halk müziği ve türk sanat müziği kaynakları, işlediği konular, yapısı (uzun hava, kırık hava) (sözlü ve sözsüz müzikler) ve çalgıları ile ilgili araştırma yapmaları, elde ettikleri bulgularla sunum yapmaları istenir. )
ARALIK 23-27 Aralık 2 MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME 9.B.5. Türk müziği usullerinin vuruşlarını tanır. 9.A.6. Türk müziği türlerinden örnek eserler seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen, Türk müziğinde kullanılan 2/4’lük “nim sofyan”, 3/4’lük “semai”, 4/4’lük “sofyan” usullerini vermelidir. (Örnek Etkinlik : Tahtaya iki çizgi çizilir. Usul vuruşlarında üstteki çizginin sağ elle, alttaki çizginin sol elle vurulacağı, kuvvetli zamanın sağ elde “düm” hecesiyle, zayıf zamanın sol elde “tek” hecesiyle söyleneceği vurgulanır. ) Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası
ARALIK 30 Aralık- 03 Ocak 2 MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME 9.B.5. Türk müziği usullerinin vuruşlarını tanır. 9.A.6. Türk müziği türlerinden... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen, Türk müziğinde kullanılan 2/4’lük “nim sofyan”, 3/4’lük “semai”, 4/4’lük “sofyan” usullerini vermelidir (Örnek Etkinlik : Tahtaya iki çizgi çizilir. Usul vuruşlarında üstteki çizginin sağ elle, alttaki çizginin sol elle vurulacağı, kuvvetli zamanın sağ elde “düm” hecesiyle, zayıf zamanın sol elde “tek” hecesiyle söyleneceği vurgulanır. )
OCAK 06-10 Ocak 2 MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME 9.B.5. Türk müziği usullerinin vuruşlarını tanır. 9.A.6. Türk müziği türlerinden... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen, Türk müziğinde kullanılan 2/4’lük “nim sofyan”, 3/4’lük “semai”, 4/4’lük “sofyan” usullerini vermelidir (Örnek Etkinlik : Tahtaya iki çizgi çizilir. Usul vuruşlarında üstteki çizginin sağ elle, alttaki çizginin sol elle vurulacağı, kuvvetli zamanın sağ elde “düm” hecesiyle, zayıf zamanın sol elde “tek” hecesiyle söyleneceği vurgulanır. )
OCAK 13-17 Ocak 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.7. Majör ve minör tonalitelerden oluşan eserleri tanır. 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Eser öğretmen tarafından çalınır ve deşifresi yaptırılarak seslendirmeye yönelik etkinlikler düzenlenir. (Örnek Etkinlik : Öğretmen, majör-minör tonalitelerde yazılmış eserlerden oluşan çalışma yapraklarını öğrencilere dağıtır. Eserin tonalitesini duyurmak/hissettirmek için dizisi ve arpeji seslendirilir. )
OCAK 20-24 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
OCAK 27-31 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
ŞUBAT 03-07 Şubat 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.7. Majör ve minör tonalitelerden oluşan eserleri tanır. 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme Eser öğretmen tarafından çalınır ve deşifresi yaptırılarak seslendirmeye yönelik etkinlikler düzenlenir. (Örnek Etkinlik : Öğretmen, majör-minör tonalitelerde yazılmış eserlerden oluşan çalışma yapraklarını öğrencilere dağıtır. Eserin tonalitesini duyurmak/hissettirmek için dizisi ve arpeji seslendirilir. )
ŞUBAT 10-14 Şubat 2 MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME 9.B.6. Türk müziği ses sistemini tanır. 9.A.6. Türk müziği türlerinden örnek eserler seslendirir Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen “koma”nın tanımını vermelidir. (Örnek Etkinlik : Türk müziğinde kullanılan ses değiştirici işaretler gösterilir. Türk müziği ses sistemini ve işaret tablosunu tanımaya yönelik çalışmalar yapılır. )
ŞUBAT 17-21 Şubat 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.5. Türk müziğine ait makamsal eserleri seslendirir. 9.B.6. Türk müziği ses sistemini tanır.. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen “koma”nın tanımını vermelidir. (Örnek Etkinlik : Hicaz ve Uşşak dizileri verilmeli, Divane Aşık Gibi kulaktan öğretilir. Öğretmen tarafından seçilen uşşak ve hicaz makamlarında bestelenmiş örnek eserler dinletilir. Dinletilen eserlerin seslendirilmesine yönelik çalışmalar yapılır. )
ŞUBAT 24-28 Şubat 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.5. Türk müziğine ait makamsal eserleri seslendirir. 9.B.6. Türk müziği... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen “koma”nın tanımını vermelidir. (Örnek Etkinlik : Hicaz ve Uşşak dizileri verilmeli, Divane Aşık Gibi kulaktan öğretilir. Öğretmen tarafından seçilen uşşak ve hicaz makamlarında bestelenmiş örnek eserler dinletilir. Dinletilen eserlerin seslendirilmesine yönelik çalışmalar yapılır. )
MART 03-07 Mart 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.1. 17. yüzyıla kadar Türk müziği tarihinin genel özelliklerini açıklar. .(Vatanseverlik) Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Bu dönemlerin önemli bestecileri tanıtılarak eserlerinden örnekler dinletilir. (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden, Türklerin tarih öncesi çağlardan 18.yy.’a kadar gelen müzik yaşantılarıyla ilgili araştırma yaparak elde ettikleri bilgilerle sunum yapmaları istenir. )
MART 10-14 Mart 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.2. İlk Çağ uygarlıklarında müziğin genel özelliklerini açıklar 9.D.3. Batı müziğinde Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinin genel özelliklerini açıklar. 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Bu dönemlerin önemli bestecileri tanıtılarak eserlerinden örnekler dinletilir. (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden İlk Çağ uygarlıklarında müzik hayatı ve çalgılarla ilgili araştırrma yapmaları istenir. . Öğrencilerden, İlk Çağ, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerindeki müziğin gelişimi hakkında toplumsal gelişim ve değişimleri, bilim ve sanattaki genel yaklaşımları, sanat kollarının ve müzik sanatının gelişim ve etkileşimini, araştırmaları ve elde ettiği bulguları arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. ) İstiklâl Marşı'nın Kabulü be Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü (12 Mart)
MART 17-21 Mart 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.2. İlk Çağ uygarlıklarında müziğin genel özelliklerini açıklar 9.D.3. Batı... 18 Mart Çanakkale Zaferi Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Bu dönemlerin önemli bestecileri tanıtılarak eserlerinden örnekler dinletilir. (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden İlk Çağ uygarlıklarında müzik hayatı ve çalgılarla ilgili araştırrma yapmaları istenir. . Öğrencilerden, İlk Çağ, Orta Çağ ve Rönesans dönemlerindeki müziğin gelişimi hakkında toplumsal gelişim ve değişimleri, bilim ve sanattaki genel yaklaşımları, sanat kollarının ve müzik sanatının gelişim ve etkileşimini, araştırmaları ve elde ettiği bulguları arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. ) 18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitler Günü
MART 24-28 Mart 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.5. Ülkemizdeki müzikleri türlerine göre sınıflandırır. 9.A.6. Türk müziği türlerinden örnek eserler seslendirir. 9.A.6. Türk müziği türlerinden örnek eserler seslendirir. Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen ülkemizdeki müzik türlerinden oluşan ses kayıtları bulundurarak örnek dinleti yapmalıdır. Eserlerin seslendirilmesine yönelik düzenlemeler yapılır. (Örnek Etkinlik : Öğretmen öğrencilere dinledikleri müzikleri sorarak gelen dönütleri tahtaya yazarak sınıflandırır. Türler hakkında bilgi verilerek öğrencilerden dinledikleri müziklerin hangi türe girdiğini bulmaları istenir. Öğretmen tarafından seçilen türk müziğinden örnek eserler dinletilir. Dinletilen eserlerin seslendirilmesine yönelik çalışmalar yapılır. ) Dünya Tiyatrolar Günü (27 Mart)
MART 31 Mart- 04 Nisan 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.5. Ülkemizdeki müzikleri türlerine göre sınıflandırır. 9.A.6. Türk müziği türlerinden... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğretmen ülkemizdeki müzik türlerinden oluşan ses kayıtları bulundurarak örnek dinleti yapmalıdır. Eserlerin seslendirilmesine yönelik düzenlemeler yapılır. (Örnek Etkinlik : Öğretmen öğrencilere dinledikleri müzikleri sorarak gelen dönütleri tahtaya yazarak sınıflandırır. Türler hakkında bilgi verilerek öğrencilerden dinledikleri müziklerin hangi türe girdiğini bulmaları istenir. Öğretmen tarafından seçilen türk müziğinden örnek eserler dinletilir. Dinletilen eserlerin seslendirilmesine yönelik çalışmalar yapılır. ) Kütüphaneler Haftası, Dünya Otizm Farkındalık Günü (2 Nisan)
NİSAN 07-11 Nisan ARA TATİL (31 MART - 4 NİSAN)
NİSAN 14-18 Nisan 2 DİNLEME - SÖYLEME 9.A.7. Toplum hayatında önemli yer tutan marşlarımızı doğru söyler. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme Öğrenilen eserler gürlük ve anlatım terimlerine uygun olarak söyletilmelidir. (Örnek Etkinlik : Yurt sevgisi, millî birlik, bayrak sevgisi, Kurtuluş Savaşı ve hürriyet konularını içeren türkü ve marşlar seçilir. )
NİSAN 21-25 Nisan 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.6. Dünyanın farklı bölgelerindeki müzik eserlerinden örnekler dinler.(SAYGI) 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğrenilen eserler gürlük ve anlatım terimlerine uygun olarak söyletilmelidir. (Örnek Etkinlik : Dünyanın farklı bölgelerindeki (Uzak Doğu, Afrika, Amerika, Akdeniz ülkeleri vb.) müziklere ait eserlerden değişik örnekleri içeren bir çalışma yaprağı hazırlanıp dağıtılır. Öğrenciler içlerinden seçtikleri örnek eseri/eserleri seslendirir ) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
NİSAN 28 Nisan- 02 Mayıs 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.8. Dünyadaki popüler müzik türlerinden seçkin örnekler dinler. 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğrenilen eserler gürlük ve anlatım terimlerine uygun olarak söyletilmelidir. (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden, dünyanın farklı bölgelerindeki (Caz,blues,rock,pop) müzikleri araştırmaları ve elde ettikleri bulgularla açıklamalı dinleti etkinlikleri düzenlemeleri istenir. ) Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
MAYIS 05-09 Mayıs 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.8. Dünyadaki popüler müzik türlerinden seçkin örnekler dinler. 9.A.3. Düzeyine... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Öğrenilen eserler gürlük ve anlatım terimlerine uygun olarak söyletilmelidir. (Örnek Etkinlik : Öğrencilerden, dünyanın farklı bölgelerindeki (Caz,blues,rock,pop) müzikleri araştırmaları ve elde ettikleri bulgularla açıklamalı dinleti etkinlikleri düzenlemeleri istenir. )
MAYIS 12-16 Mayıs 2 MÜZİK KÜLTÜRÜ 9.D.9. Sanat, sanatçı ve sanat eseri kavramlarını açıklar. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Atatürk’ün sanat ve sanatçıya verdiği önem bu konudaki sözleri ile desteklenir. (Örnek Etkinlik : Sanatçının yetiştirilmesinde eğitimin rolü açıklanır. )
MAYIS 19-23 Mayıs 2 MÜZİKSEL YARATICILIK 9.C.1. Yatay aralıklardan ezgi oluşturur Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Atatürk’ün sanat ve sanatçıya verdiği önem bu konudaki sözleri ile desteklenir. (Örnek Etkinlik : Bildiği yatay aralıklar ve ritim kalıplarını kullanarak ezgi oluşturmaları istenir. Oluşturulan ezgileri seslendirmeye yönelik etkinlikler düzenlenir. ) 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
MAYIS 26-30 Mayıs 2 MÜZİKSEL YARATICILIK 9.C.2. Dağarcığındaki basit ölçülerde yazılmış eserlere uygun ritim eşliği oluşturur. 9.A.3. Düzeyine uygun eserleri notalarına ve süre değerlerine uyarak seslendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Yazılacak ritim kalıpları öğrenilmiş süre değerlerinden oluşmalıdır. (Örnek Etkinlik : Tartım kalıpları hatırlatılarak, öğrendiği eserlere uygun ritim eşliği yazma-uygulama etkinlikleri düzenlenir. ) İstanbul'un Fethi (29 Mayıs)
HAZİRAN 02-06 Haziran 2 MÜZİKSEL YARATICILIK 9.C.3. Müzikle ilgili araştırma ve çalışmalarında bilişim teknolojilerinden yararlanır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... İnternet ortamında müzik dinlerken siber güvenliğin ve etik kuralların önemi açıklanır. (Örnek Etkinlik : Audacity programını kullanarak ses kaydı ve düzenlemeler yapılır. )
HAZİRAN 09-13 Haziran 2 MÜZİKSEL YARATICILIK 9.C.4. Türk halk müziğinin yaşanmış öykülerini canlandırır. .(Özdenetim) 9.A.6. Türk müziği türlerinden örnek eserler seslendirir. 9.D.5. Ülkemizdeki müzikleri türlerine göre sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Etkinliğin sergileneceği ortam ve koşullar hazırlanmalıdır. (Örnek Etkinlik : Halk türkülerinin öyküleri hakkında araştırma yapmaları ve elde edilen bulguları gruplar hâlinde canlandırarak sunmaları istenir. )

  • Bu plan Talim Terbiye Kurulunun yayınladığı Çerçeve Öğretim Programı ve Ders Bilgi Formlarına göre hazırlanmıştır.
  • Atatürkçülük konuları ile ilgili olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2104 ve 2488 sayılı Tebliğler Dergisinden yararlanılmıştır.

.......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

..../..../2024
UYGUNDUR

......................................
Okul Müdürü