2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ..........................................................................
11. SINIF MATEMATIK (FEN LISESI) DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

Ay Hafta Saat Ünite Konu Kazanım Açıklama Teknik Araç Ölçme Etkinlik
EYLÜL 09-13 Eylül 6 GEOMETRİ Trigonometri 11.1.1.1. Yönlü açıyı açıklar. İlköğretim Haftası / 15 Temmuz "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme 11.1.1.1. Yönlü açıyı açıklar. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
EYLÜL 16-20 Eylül 6 GEOMETRİ Trigonometri 11.1.1.2. Açı ölçü birimlerini açıklayarak birbiri ile ilişkilendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.1.1.1. Yönlü açıyı açıklar. 11.1.1.2. Açı ölçü birimlerini açıklayarak birbiri ile ilişkilendirir. a) Derecenin alt birimleri olan dakika ve saniyeden bahsedilir. b) Derece ile radyan ilişkilendirilir, grada girilmez. c) Açının esas ölçüsü bulunur. Gaziler Günü (19 Eylül), İlköğretim Haftası
EYLÜL 23-27 Eylül 6 GEOMETRİ Trigonometri 11.1.2.1. Trigonometrik fonksiyonları birim çember yardımıyla açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.1.2.1. Trigonometrik fonksiyonları birim çember yardımıyla açıklar. a) Trigonometrik fonksiyonlar arasındaki temel özdeşlikler, oluşturulan benzer üçgenler yardımıyla incelenir. b) Trigonometrik fonksiyonların bölgelere göre işaretleri incelenir. c)Trigonometrik fonksiyonların açı değerlerine göre sıralanmasına yer verilir. ç) 𝑘𝑘∈ℤ+olmak üzere 𝑘𝑘𝑘𝑘2 ±𝜃𝜃 açılarının trigonometrik değerleri θ dar açısının trigonometrik değerlerinden yararlanarak hesaplanır.
EYLÜL 30 Eylül- 04 Ekim 6 GEOMETRİ Trigonometri 11.1.2.2. Kosinüs teoremiyle ilgili problemler çözer. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.1.2.2. Kosinüs teoremiyle ilgili problemler çözer. a) Kosinüs teoremi, Pisagor teoreminden yararlanılarak elde edilir. b) Gerçek hayat problemlerine yer verilir. Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim)
EKİM 07-11 Ekim 6 GEOMETRİ Trigonometri 11.1.2.2. Kosinüs teoremiyle ilgili problemler çözer. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.1.2.2. Kosinüs teoremiyle ilgili problemler çözer. a) Kosinüs teoremi, Pisagor teoreminden yararlanılarak elde edilir. b) Gerçek hayat problemlerine yer verilir.
EKİM 14-18 Ekim 6 GEOMETRİ Trigonometri 11.1.2.3. Sinüs teoremiyle ilgili problemler çözer. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.1.2.3. Sinüs teoremiyle ilgili problemler çözer. a) Sinüs teoremi, iki kenarının uzunluğu ve bu kenarlar arasındaki açının ölçüsü verilen üçgenin alanından yararlanılarak elde edilir. b) Sinüs teoremi çevrel çemberle ilişkilendirilmez. c) Gerçek hayat problemlerine yer verilir.
EKİM 21-25 Ekim 6 GEOMETRİ Trigonometri 11.1.2.4. Trigonometrik fonksiyonların periyotlarını bularak problemler çözer. 11.1.2.5. Trigonometrik fonksiyonların grafiklerini yorumlar. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.1.2.4. Trigonometrik fonksiyonların periyotlarını bularak problem çözer. a) Periyot ve periyodik fonksiyon kavramları açıklanarak gerçek hayattan örnekler (Dünya, Ay ve gezegenlerin hareketleri, gel-git olayı vb. ) verilir. b) a ≠ 0 olmak üzere, sadece f(x) = k. sin(ax+b)+c, f(x) = k.cos(ax+b)+c, 𝑓f(x) = k. tan(ax+b)+c ve f(x) = k. cot(ax+b)+c trigonometrik fonksiyonlarının periyotları bulunur. 11.1.2.5. Trigonometrik fonksiyonların grafiklerini yorumlar. a) 𝑓f(x )=𝑘k.sin(ax+b)+c türündeki fonksiyonların grafikleri ile a, b, c ve k değerleri arasındaki ilişkiler, değerler tablosundan, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak ele alınır. b) Grafikleri yardımıyla trigonometrik fonksiyonların tek ya da çift fonksiyon olup olmadıkları belirlenir. c) Sekant ve kosekant fonksiyonlarının grafikleri verilmez. ç) Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılır.
EKİM 28 Ekim- 01 Kasım 6 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KASIM 04-08 Kasım 6 GEOMETRİ Trigonometri 11.1.2.6. Sinüs, kosinüs, tanjant fonksiyonlarının ters fonksiyonlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.1.2.6. Sinüs, kosinüs, tanjant fonksiyonlarının ters fonksiyonlarını açıklar. Ters trigonometrik fonksiyonların grafiklerine yer verilmez. Atatürk Haftası
KASIM 11-15 Kasım 6 ARA TATİL (11-15 KASIM)
KASIM 18-22 Kasım 6 GEOMETRİ Analitik Geometri 11.2.1.1. Analitik düzlemde iki nokta arasındaki uzaklığı veren bağıntıyı elde ederek problemler çözer. 24 Kasım Öğretmenler Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme 11.2.1.1. Analitik düzlemde iki nokta arasındaki uzaklığı veren bağıntıyı elde ederek problemler çözer.
KASIM 25-29 Kasım 6 GEOMETRİ Analitik Geometri 11.2.1.2. Bir doğru parçasını belli bir oranda (içten veya dıştan) bölen noktanın koordinatlarını hesaplar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.2.1.2. Bir doğru parçasını belli bir oranda (içten veya dıştan) bölen noktanın koordinatlarını hesaplar. a) Bir doğru parçasının orta noktasının koordinatları buldurulur. b) Bir üçgenin ağırlık merkezinin koordinatları buldurulur. Öğretmenler Günü (24 Kasım)
ARALIK 02-06 Aralık 6 GEOMETRİ Analitik Geometri 11.2.1.3. Analitik düzlemde doğruları inceleyerek işlemler yapar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.2.1.3. Analitik düzlemde doğruları inceleyerek işlemler yapar. a) Bir doğrunun eğim açısı ve eğimi tanımlanır. b) Analitik düzlemde bir doğrunun denklemi oluşturulur. c) Eksenlere paralel ve orijinden geçen doğruların denklemleri bulunur ve bulunan denklemlerin grafikleri yorumlanır. ç) İki doğrunun birbirine göre durumları incelenir ve kesişen iki doğrunun kesişim noktası bulunur. d) Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılır. Dünya Engelliler Günü (3 Aralık)
ARALIK 09-13 Aralık 6 GEOMETRİ Analitik Geometri 11.2.1.4. Bir noktanın bir doğruya uzaklığını hesaplar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.2.1.4. Bir noktanın bir doğruya uzaklığını hesaplar. Bir noktanın bir doğruya uzaklığı ve paralel iki doğru arasındaki uzaklık ile ilgili uygulamalar yapılır.
ARALIK 16-20 Aralık 6 SAYILAR VE CEBİR Fonksiyonlarda Uygulamalar 11.3.1.1. Fonksiyonun grafik ve tablo temsilini kullanarak problem çözer. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.3.1.1. Fonksiyonun grafik ve tablo temsilini kullanarak problem çözer. a) Grafiğin x ve y eksenlerini kestiği noktalar; fonksiyonun pozitif, negatif, artan ve azalan olduğu aralıklar; fonksiyonun maksimum ve minimum değerleri ve bunların (verilen durum bağlamında) anlamları grafik üzerinden açıklanır. b) Cebirsel ifade, grafik veya tablo ile verilen bir fonksiyonun belli bir aralıktaki ortalama değişim hızı (kesenin eğimi , (f(b)-f(a))/(b-a) hesaplanır. c) Fonksiyonun grafiği bilgi ve iletişim teknolojileri yardımıyla çizilir ve yorumlanır.
ARALIK 23-27 Aralık 6 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası
ARALIK 30 Aralık- 03 Ocak 6 SAYILAR VE CEBİR Fonksiyonlarda Uygulamalar 11.3.2.1. İkinci dereceden bir değişkenli fonksiyonun grafiğini çizerek yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.3.2.1. İkinci dereceden bir değişkenli fonksiyonun grafiğini çizerek yorumlar. a) Fonksiyonun grafiğinin tepe noktası, eksenleri kestiği noktalar ve simetri ekseni buldurulur. b) Fonksiyonun grafiğinin tepe noktası ile fonksiyonun en küçük ya da en büyük değeri ilişkilendirilir. c) Fonksiyonun katsayılarındaki değişimin, fonksiyonun grafiği üzerine etkisi bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak yorumlanır. ç) Biri tepe noktası olmak üzere iki noktası verilen veya biri y ekseni üzerinde olmak üzere üç noktası verilen ikinci dereceden fonksiyon oluşturulur. d) Bir doğru ile bir parabolün birbirine göre durumları incelenir.
OCAK 06-10 Ocak 6 SAYILAR VE CEBİR Fonksiyonlarda Uygulamalar 11.3.2.2. İkinci dereceden fonksiyonlarla modellenebilen problemleri çözer Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.3.2.2. İkinci dereceden fonksiyonlarla modellenebilen problemleri çözer.
OCAK 13-17 Ocak 6 SAYILAR VE CEBİR Fonksiyonlarda Uygulamalar 11.3.3.1. Bir fonksiyonun grafiğinden, dönüşümler yardımı ile yeni fonksiyon grafikleri çizer. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.3.3.1. Bir fonksiyonun grafiğinden, dönüşümler yardımı ile yeni fonksiyon grafikleri çizer. a) Tek ve çift fonksiyonların grafiğinin simetri özellikleri üzerinde durulur. b)................... dönüşümlerinin grafikleri bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak verilir.
OCAK 20-24 Ocak 6 YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
OCAK 27-31 Ocak 6 YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
ŞUBAT 03-07 Şubat 6 SAYILAR VE CEBİR Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri 11.4.1.1. İkinci dereceden İki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözüm kümesini bulur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme 11.4.1.1. İkinci dereceden İki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözüm kümesini bulur. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak çizilen grafikler yardımıyla çözüm yorumlatılır.
ŞUBAT 10-14 Şubat 6 SAYILAR VE CEBİR Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri 11.4.1.1. İkinci dereceden İki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözüm kümesini bulur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.4.1.1. İkinci dereceden İki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözüm kümesini bulur. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak çizilen grafikler yardımıyla çözüm yorumlatılır.
ŞUBAT 17-21 Şubat 6 SAYILAR VE CEBİR Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri 11.4.1.1. İkinci dereceden İki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözüm kümesini bulur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.4.1.1. İkinci dereceden İki bilinmeyenli denklem sistemlerinin çözüm kümesini bulur. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak çizilen grafikler yardımıyla çözüm yorumlatılır.
ŞUBAT 24-28 Şubat 6 SAYILAR VE CEBİR Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri 11.4.2.1. İkinci dereceden bir bilinmeyenli eşitsizliklerin çözüm kümesini bulur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.4.2.1. İkinci dereceden bir bilinmeyenli eşitsizliklerin çözüm kümesini bulur. a) ax+b veya ax^2+bx+c şeklindeki ifadelerin çarpımı veya bölümü biçiminde verilen eşitsizliklerin çözüm kümesi buldurulur. b) Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak çizilen grafikler yardımıyla çözüm yorumlatılır.
MART 03-07 Mart 6 SAYILAR VE CEBİR Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri 11.4.2.1. İkinci dereceden bir bilinmeyenli eşitsizliklerin çözüm kümesini bulur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.4.2.1. İkinci dereceden bir bilinmeyenli eşitsizliklerin çözüm kümesini bulur. a)ax+b veya ax^2+bx+c şeklindeki ifadelerin çarpımı veya bölümü biçiminde verilen eşitsizliklerin çözüm kümesi buldurulur. b) Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak çizilen grafikler yardımıyla çözüm yorumlatılır.
MART 10-14 Mart 6 SAYILAR VE CEBİR Denklem ve Eşitsizlik Sistemleri 11.4.2.2. İkinci dereceden bir bilinmeyenli eşitsizlik sistemlerinin çözüm kümesini bulur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.4.2.2. İkinci dereceden bir bilinmeyenli eşitsizlik sistemlerinin çözüm kümesini bulur. İstiklâl Marşı'nın Kabulü be Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü (12 Mart)
MART 17-21 Mart 6 GEOMETRİ Çemberin Temel Elemanları 11.5.1.1. Çemberde teğet, kesen, kiriş, çap ve yay kavramlarını açıklar. 11.5.1.2. Çemberde kirişin özelliklerini göstererek işlemler yapar. 18 Mart Çanakkale Zaferi Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.5.1.1. Çemberde teğet, kesen, kiriş, çap ve yay kavramlarını açıklar. Bir çember ile bir doğrunun birbirlerine göre durumları ele alınır. 11.5.1.2. Çemberde kirişin özelliklerini göstererek işlemler yapar. a) Bir çemberde, kirişin orta dikmesinin çemberin merkezinden geçtiği ve bir kirişin orta noktasını çemberin merkezine birleştiren doğrunun da kirişe dik olduğu gösterilir. b) Bir çemberde kirişlerin uzunlukları ile merkeze olan uzaklıkları arasındaki ilişki üzerinde durulur. 18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitler Günü
MART 24-28 Mart 6 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI Dünya Tiyatrolar Günü (27 Mart)
MART 31 Mart- 04 Nisan 6 GEOMETRİ Çemberin Temel Elemanları 11.5.2.1. Bir çemberde merkez, çevre, iç, dış ve teğet-kiriş açıların özelliklerini kullanarak işlemler yapar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.5.2.1. Bir çemberde merkez, çevre, iç, dış ve teğet-kiriş açıların özelliklerini kullanarak işlemler yapar. a) Sinüs teoreminin çevrel çemberin yarıçapı ile ilişkisi üzerinde durulur. b) Kirişler dörtgeni tanımlanır ve özellikleri üzerinde durulur. c) Pergel-cetvel veya bilgi iletişim teknolojilerinden yararlanılır. Kütüphaneler Haftası, Dünya Otizm Farkındalık Günü (2 Nisan)
NİSAN 07-11 Nisan 6 ARA TATİL (31 MART - 4 NİSAN)
NİSAN 14-18 Nisan 6 GEOMETRİ Çemberin Temel Elemanları 11.5.3.1. Çemberde teğetin özelliklerini göstererek işlemler yapar Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme 11.5.3.1. Çemberde teğetin özelliklerini göstererek işlemler yapar. a) Çemberin dışındaki bir noktadan çizilen teğet parçalarının uzunluklarının eşit olduğu gösterilir. b) İki çemberin ortak teğetleri ele alınır. c) Teğetler dörtgeni ve iç teğet çember üzerinde durulur. 35 ç) Bilgi iletişim teknolojileri yardımıyla bir çember ve bu çembere dışındaki bir noktadan iki teğet çizilerek dışarıda alınan noktanın sürüklenmesi suretiyle ortaya çıkan durum ele alınır.
NİSAN 21-25 Nisan 6 GEOMETRİ Çemberin Temel Elemanları 11.5.4.1. Dairenin çevre ve alan bağıntılarını oluşturur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.5.4.1. Dairenin çevre ve alan bağıntılarını oluşturur. a) Dairenin çevresi ve alanı ile ilgili uygulamalar yapılır. b) Daire diliminin alanı ve yay uzunluğu bağıntıları buldurularak uygulamalar yapılır. c) Archimedes’in çalışmalarına yer verilir. ç) Gerçek hayat problemlerine yer verilir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
NİSAN 28 Nisan- 02 Mayıs 6 GEOMETRİ Çemberin Temel Elemanları 11.5.4.1. Dairenin çevre ve alan bağıntılarını oluşturur. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.5.4.1. Dairenin çevre ve alan bağıntılarını oluşturur. a) Dairenin çevresi ve alanı ile ilgili uygulamalar yapılır. b) Daire diliminin alanı ve yay uzunluğu bağıntıları buldurularak uygulamalar yapılır. c) Archimedes’in çalışmalarına yer verilir. ç) Gerçek hayat problemlerine yer verilir. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
MAYIS 05-09 Mayıs 6 GEOMETRİ Uzay Geometri 11.6.1.1. Küre, dik dairesel silindir ve dik dairesel koninin alan ve hacim bağıntılarını oluşturarak işlemler yapar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.6.1.1. Küre, dik dairesel silindir ve dik dairesel koninin alan ve hacim bağıntılarını oluşturarak işlemler yapar. a) Gerçek hayat problemlerine yer verilir. b) Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılır.
MAYIS 12-16 Mayıs 6 GEOMETRİ Uzay Geometri 11.6.1.1. Küre, dik dairesel silindir ve dik dairesel koninin alan... 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.6.1.1. Küre, dik dairesel silindir ve dik dairesel koninin alan ve hacim bağıntılarını oluşturarak işlemler yapar. a) Gerçek hayat problemlerine yer verilir. b) Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılır.
MAYIS 19-23 Mayıs 6 VERİ, SAYMA VE OLASILIK Olasılık 11.7.1.1. Koşullu olasılığı açıklayarak problemler çözer. 11.7.1.2. Bağımlı ve bağımsız olayları açıklayarak gerçekleşme olasılıklarını hesaplar Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.7.1.1. Koşullu olasılığı açıklayarak problemler çözer. a) Olasılık konusunun tarihsel gelişim sürecinden bahsedilir. b) Gerçek hayat problemlerine yer verilir. 11.7.1.2. Bağımlı ve bağımsız olayları açıklayarak gerçekleşme olasılıklarını hesaplar. Gerçek hayat problemlerine yer verilir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
MAYIS 26-30 Mayıs 6 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI İstanbul'un Fethi (29 Mayıs)
HAZİRAN 02-06 Haziran 6 VERİ, SAYMA VE OLASILIK Olasılık 11.7.1.3. Bileşik olayı açıklayarak gerçekleşme olasılığını hesaplar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.7.1.3. Bileşik olayı açıklayarak gerçekleşme olasılığını hesaplar. a) Ağaç şemasından yararlanılır. b) En fazla üç aşamalı olaylardan seçim yapılır. c) “ve, veya” bağlaçları ile oluşturulan olayların olasılıkları hesaplatılır. ç) Gerçek hayat problemlerine yer verilir.
HAZİRAN 09-13 Haziran 6 VERİ, SAYMA VE OLASILIK Olasılık 11.7.2.1. Deneysel olasılık ile teorik olasılığı ilişkilendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 11.7.2.1. Deneysel olasılık ile teorik olasılığı ilişkilendirir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılır.

  • Bu plan Talim Terbiye Kurulunun yayınladığı Çerçeve Öğretim Programı ve Ders Bilgi Formlarına göre hazırlanmıştır.
  • Atatürkçülük konuları ile ilgili olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2104 ve 2488 sayılı Tebliğler Dergisinden yararlanılmıştır.

.......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

..../..../2024
UYGUNDUR

......................................
Okul Müdürü