2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ..........................................................................
11. SINIF COĞRAFYA (4 SAAT) DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

Ay Hafta Saat Ünite Konu Kazanım Açıklama Teknik Araç Ölçme Etkinlik
EYLÜL 09-13 Eylül 4 11.1. DOĞAL SİSTEMLER BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOMLAR 11.1.1. Biyoçeşitliliğin oluşumu ve azalmasında etkili olan faktörleri açıklar. İlköğretim Haftası / 15 Temmuz "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme Öğrencilerin biyoçeşitliliğin korunması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi toplamaları, bireysel ya da grup olarak biyoçeşitliliğin korunması konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla kamu spotu hazırlamaları sağlanır. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
EYLÜL 16-20 Eylül 4 11.1. DOĞAL SİSTEMLER EKOSİSTEMLERİN UNSURLARI ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜLERİ 11.1.2. Ekosistemi oluşturan unsurları ayırt eder. 11.1.3. Madde döngüleri ve enerji akışını ekosistemin devamlılığı açısından analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Azot, karbon, su ve besin döngüleri ile enerji akışına yer verilir. b) İnsan faaliyetlerinin karbon, azot, oksijen ve su döngülerine olan etkileri örneklendirilir. Gaziler Günü (19 Eylül), İlköğretim Haftası
EYLÜL 23-27 Eylül 4 11.1. DOĞAL SİSTEMLER ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜLERİ SU EKOSİSTEMLERİ 11.1.3. Madde döngüleri ve enerji akışını ekosistemin devamlılığı açısından analiz eder. 11.1.4. Su ekosisteminin unsurlarını ve işleyişini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Azot, karbon, su ve besin döngüleri ile enerji akışına yer verilir. b) İnsan faaliyetlerinin karbon, azot, oksijen ve su döngülerine olan etkileri örneklendirilir. a) Su döngüsü ve dünyadaki su varlığının doğal sistemlerin işleyişi üzerindeki etkilerine değinilir. b) Ramsar Sözleşmesi’ne vurgu yapılır. c) Türkiye’deki sulak alanların endemik zenginliğinin önemi ve korunmasının gerekliliği üzerinde durulur.
EYLÜL 30 Eylül- 04 Ekim 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER ÜLKELERİN NÜFUS POLİTİKALARI 11.2.1. Ülkelerin farklı dönemlerde izledikleri nüfus politikaları ve sonuçlarını karşılaştırır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Dönemsel olarak nüfus politikalarında farklılık görülen bir ülkenin nüfus politikalarının incelenmesi sağlanır. b) Günümüzde farklı ülkelerin izlediği nüfus politikaları karşılaştırılır. Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim)
EKİM 07-11 Ekim 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE’DE NÜFUS POLİTİKALARI VE BU POLİTİKALARIN ETKİLERİ 11.2.2. Türkiye’nin nüfus politikalarını gerekçeleri açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... TÜİK verilerinden hareketle Türkiye’de nüfus politikalarındaki değişimin grafik, tablo vb. kullanılarak yorumlanması sağlanır.
EKİM 14-18 Ekim 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE NÜFUSUNUN GELECEĞİ 11.2.3. Türkiye’nin nüfus projeksiyonlarına dayalı senaryolar oluşturur. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Farklı nüfus senaryolarına göre Türkiye’nin nüfus yapısına ilişkin çıkarımlara yer verilir.
EKİM 21-25 Ekim 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER ŞEHİRLERİN FONKSİYONLARI VE DEĞİŞİMİ ŞEHİRLERİN ETKİ ALANLARI 11.2.4. Şehirleri fonksiyonel özellikleri açısından karşılaştırır. 11.2.5. Şehirlerin küresel ve bölgesel etkilerini fonksiyonel açıdan yorumlar. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Tarihsel süreçte şehirlerin fonksiyonel özelliklerindeki değişimlerin küresel etkilerine yer verilir. b) Tarihsel süreçteki başlıca Türk-İslam şehirlerinin (Semerkant, Buhara, Konya vb.) öne çıkan özelliklerine yer verilir.
EKİM 28 Ekim- 01 Kasım 4 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KASIM 04-08 Kasım 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE ŞEHİRLERİN FONKSİYONLARI 11.2.6. Türkiye’deki şehirleri fonksiyonlarına göre ayırt eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Türkiye’den örneklerle “Sakin Şehirler”e yer verilir. Atatürk Haftası
KASIM 11-15 Kasım ARA TATİL (11-15 KASIM)
KASIM 18-22 Kasım 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE KIRSAL YERLEŞME TİPLERİ 11.2.7. Türkiye’deki kır yerleşme tiplerini ayırt eder. 24 Kasım Öğretmenler Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme ...
KASIM 25-29 Kasım 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER 11.2.8. Doğal unsurları üretim, dağıtım ve tüketim süreçleri üzerindeki etkisi açısından değerlendirir. 11.2.9. Beşerî unsurları üretim, dağıtım ve tüketim süreçleri üzerindeki etkisi açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... ... Öğretmenler Günü (24 Kasım)
ARALIK 02-06 Aralık 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM SEKTÖRLERİNİN EKONOMİYE ETKİLERİ 11.2.10.Üretim, dağıtım ve tüketim sektörleri arasındaki ilişkiyi ekonomiye etkisi açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... ... Dünya Engelliler Günü (3 Aralık)
ARALIK 09-13 Aralık 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ 11.2.11. Doğal kaynaklar ile ekonomi ilişkisini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Doğal kaynaklar sınıflandırılır. b) Tarihsel süreçte “doğal kaynakların değeri ve kullanımındaki değişim”e farklı bölgelerden örneklerle yer verilir.
ARALIK 16-20 Aralık 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE DOĞAL KAYNAK EKONOMİ İLİŞKİSİ TÜRKİYE'NİN EKONOMİ POLİTİKALARI 11.2.12. Türkiye’deki doğal kaynaklar ile ekonomi arasındaki ilişkiyi analiz eder. 11.2.13. Türkiye’de uygulanan ekonomi politikalarını mekânsal etkileri açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Türkiye’deki doğal kaynakların ekonomiye yansımasının, istatistiki veriler ve görsellerden yararlanarak yorumlanması sağlanır. Cumhuriyet’ten günümüze izlenen ekonomik politikalar içinde mekânsal farklılıkları gidermeye yönelik projeler ve uygulamalar ele alınır.
ARALIK 23-27 Aralık 4 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası
ARALIK 30 Aralık- 03 Ocak 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI TÜRKİYE'DE TARIM 11.2.14. Türkiye ekonomisinin sektörel dağılımından hareketle ülke ekonomisi hakkında çıkarımlarda bulunur. 11.2.15. Türkiye’de tarım sektörünün özelliklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Tarihsel süreçte sektörel değişime yer verilir. a) Tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılıkla ilgili temel kavramlara yer verilir. b) Türkiye'de tarımsal üretimi etkileyen faktörlere yer verilir.
OCAK 06-10 Ocak 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE HAYVANCILIK TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ 11.2.16. Tarımın Türkiye ekonomisindeki yerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Türkiye'de yetiştirilen başlıca tarımsal ürünlerin dağılışına yer verilir. b) Ülkelerin, tarımsal üretimdeki yeterliğinin önemine yer verilir.
OCAK 13-17 Ocak 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI 11.2.17. Türkiye'nin madenleri ve enerji kaynaklarının dağılışını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Madenlerin ve enerji kaynaklarının başlıca özelliklerine (rezerv, kullanım alanları vb) yer verilir. b) Madenlerin ve enerji kaynaklarının dağılışının harita üzerinden gösterilmesi sağlanır. c) Ülkemizde yaşanan maden kazalarına değinilerek madenlerde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine yer verilir.
OCAK 20-24 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
OCAK 27-31 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
ŞUBAT 03-07 Şubat 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI 11.2.17. Türkiye'nin madenleri ve enerji kaynaklarının dağılışını açıklar.. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme a) Madenlerin ve enerji kaynaklarının başlıca özelliklerine (rezerv, kullanım alanları vb) yer verilir. b) Madenlerin ve enerji kaynaklarının dağılışının harita üzerinden gösterilmesi sağlanır. c) Ülkemizde yaşanan maden kazalarına değinilerek madenlerde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine yer verilir.
ŞUBAT 10-14 Şubat 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARI 11.2.18. Türkiye’nin maden ve enerji kaynaklarının etkin kullanımını ülke ekonomisine katkısı açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... ...
ŞUBAT 17-21 Şubat 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE SANAYİ 11.2.19. Türkiye'de sanayi sektörünün özelliklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Türkiye'de sanayiyi etkileyen faktörlere yer verilir. b) Türkiye’de sanayi sektörünün dağılışına yer verilir.
ŞUBAT 24-28 Şubat 4 11.2. BEŞERİ SİSTEMLER TÜRKİYE'DE SANAYİ SANAYİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ 11.2.19. Türkiye'de sanayi sektörünün özelliklerini açıklar. 11.2.20. Türkiye sanayisini, ülke ekonomisindeki yeri açısından analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Türkiye'de sanayiyi etkileyen faktörlere yer verilir. b) Türkiye’de sanayi sektörünün dağılışına yer verilir. Savunma sanayi alanındaki gelişmelere de yer verilir.
MART 03-07 Mart 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ 11.3.1. İlk kültür merkezlerinin ortaya çıkışı, yayılışı ve dağılışlarını belirleyen faktörleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... ...
MART 10-14 Mart 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER KÜLTÜR BÖLGELERİNİN OLUŞUMU VE DAĞILIŞI 11.3.2. Farklı kültürel bölgelerin yeryüzünde yayılışına etki eden faktörleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Kültürü oluşturan unsurlara yer verilir. b) Farklı kültür bölgelerinin dağılış ve yayılış güzergahları (İslam, Çin, Hint, Batı, Doğu, Slav-Rus ve Afrika kültür bölgeleri) dikkate alınarak kültür ile mekân arasındaki ilişkiye yer verilir. c) Kültürel çeşitliliğin önemine değinilerek farklı kültürlere karşı saygılın olmanın gerekliliği vurgulanır. İstiklâl Marşı'nın Kabulü be Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü (12 Mart)
MART 17-21 Mart 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER TÜRK KÜLTÜRÜ ANADOLU’NUN KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİ 11.3.3. Türk kültürünün yayılış alanlarını bölgesel özellikler açısından analiz eder. 11.3.4. Türkiye’nin tarih boyunca medeniyetler merkezi olmasını konumu açısından değerlendirir. 18 Mart Çanakkale Zaferi Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Türk kültürünün doğuşu, gelişimi ve özellikleri mekânla ilişkilendirilerek verilir. b) Türk kültürünü temsil eden başlıca maddi ve manevi unsurlara örnekler üzerinden yer verilir. 18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitler Günü
MART 24-28 Mart 4 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI Dünya Tiyatrolar Günü (27 Mart)
MART 31 Mart- 04 Nisan 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER KÜRESEL TİCARET 11.3.5. Ülkeler ve bölgeler arasındaki ticaret ile ham madde, üretim ve pazar alanlarını ilişkilendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Dünya üzerindeki önemli ham madde, üretim ve pazar alanlarının oluşumunda etkili olan faktörler ile bu alanlar arasındaki ilişkiye yer verilir. Kütüphaneler Haftası, Dünya Otizm Farkındalık Günü (2 Nisan)
NİSAN 07-11 Nisan ARA TATİL (31 MART - 4 NİSAN)
NİSAN 14-18 Nisan 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER TURİZM 11.3.6. Ülkeler arası etkileşimde turizm faaliyetlerinin rolünü açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme ...
NİSAN 21-25 Nisan 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER SANAYİLEŞME SÜRECİ: ALMANYA 11.3.7. Sanayileşmiş bir ülkeyi sanayileşme süreçleri açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... ... 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
NİSAN 28 Nisan- 02 Mayıs 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER TARIM-EKONOMİ İLİŞKİSİ 11.3.8. Farklı gelişmişlik düzeylerine sahip ülkelerin tarım-ekonomi ilişkisini analiz eder. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif... ... Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
MAYIS 05-09 Mayıs 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER ULUSLARARASI ÖRGÜTLER 11.3.9. Bölgesel ve küresel ölçekteki örgütleri etki alanları açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Bölgesel ve küresel ölçekteki örgütlerin (AB, BDT, BM, D-8, G-20, İİT, KEİK, NATO, OECD, OPEC) amaçları, işlevleri ve etki alanları itibarıyla tanıtılır. b) Türkiye’nin küresel ve bölgesel ölçekteki siyasi, askeri ve ekonomik örgütlerle ilişkisine yer verilir.
MAYIS 12-16 Mayıs 4 11.3. KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER ULUSLARARASI ÖRGÜTLER 11.3.9. Bölgesel ve küresel ölçekteki örgütleri etki alanları açısından değerlendirir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Bölgesel ve küresel ölçekteki örgütlerin (AB, BDT, BM, D-8, G-20, İİT, KEİK, NATO, OECD, OPEC) amaçları, işlevleri ve etki alanları itibarıyla tanıtılır. b) Türkiye’nin küresel ve bölgesel ölçekteki siyasi, askeri ve ekonomik örgütlerle ilişkisine yer verilir.
MAYIS 19-23 Mayıs 4 11.4. ÇEVRE VE TOPLUM ÇEVRE SORUNLARI VE TÜRLERİ MADENLER VE ENERJİ KAYNAKLARINA AİT KULLANIMIN ÇEVRESEL ETKİLERİ TÜKENEN VE ALTERNATİF DOĞAL KAYNAKLAR 11.4.1. Çevre sorunlarını oluşum sebeplerine göre sınıflandırır. 11.4.2. Madenlerin ve enerji kaynaklarının çevre üzerindeki etkilerini örneklerle açıklar. 11.4.3. Yenilenemeyen kaynakların kullanımını tükenebilirlik ve alternatif kaynaklar açısından analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Madenlerin ve enerji kaynaklarının üretimi, dağıtımı ve tüketimindeki etkilerine yer verilir. Yenilenemeyen enerji kaynaklarının kullanımı konusunda bireylere düşen sorumluluklar üzerinde durulur. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
MAYIS 26-30 Mayıs 4 SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI SINAV HAFTASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SINAV HAFTASI İstanbul'un Fethi (29 Mayıs)
HAZİRAN 02-06 Haziran 4 11.4. ÇEVRE VE TOPLUM DOĞAL KAYNAK KULLANIMININ ÇEVRESEL ETKİLERİ ARAZİ KULLANIMININ ÇEVRESEL ETKİLERİ 11.4.4. Farklı gelişmişliğe sahip ülkelerdeki doğal kaynak kullanımını çevresel etkileri açısından değerlendirir. 11.4.5. Arazi kullanımına ilişkin farklı uygulamaları çevre üzerindeki etkileri açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Doğal kaynakların etkin kullanımında çevre planlamasının önemine değinilir. b) Türkiye'den örneklere yer verilir.
HAZİRAN 09-13 Haziran 4 11.4. ÇEVRE VE TOPLUM KÜRESEL ÇEVRE SORUNLARI DOĞAL KAYNAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMI 11.4.6. Çevre sorunlarının oluşum ve yayılma süreçlerini küresel etkileri açısından analiz eder. 11.4.7. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını geri dönüşüm stratejileri açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Çevre ve insan sağlığı açısından atıklardan korunma yöntemlerine yer verilir. b) Teknolojik değişimlerin çevresel sonuçları ve insana etkilerine örnekler üzerinden değinilir.

  • Bu plan Talim Terbiye Kurulunun yayınladığı Çerçeve Öğretim Programı ve Ders Bilgi Formlarına göre hazırlanmıştır.
  • Atatürkçülük konuları ile ilgili olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2104 ve 2488 sayılı Tebliğler Dergisinden yararlanılmıştır.

.......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

..../..../2024
UYGUNDUR

......................................
Okul Müdürü