2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ..........................................................................
12. SINIF ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARIHI (4 SAAT) DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

Ay Hafta Saat Ünite Konu Kazanım Açıklama Teknik Araç Ölçme Etkinlik
EYLÜL 09-13 Eylül 4 1. İKİ KÜRESEL SAVAŞ ARASINDA DÜNYA 1.1. İkinci Dünya Savaşı’na neden olan gelişmeler bağlamında Birinci Dünya Savaşı’nın siyasi ve ekonomik sonuçlarını değerlendirir. İlköğretim Haftası / 15 Temmuz "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme a) Birinci Dünya Savaşı’nın arka planında yer alan stratejik ve emperyalist rekabet vurgulanır. b) Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında ülkelerin sınırlarında meydana gelen değişim haritalar üzerinde gösterilir. c) Birinci Dünya Savaşı sonrasında gerçekleştirilen Paris Barış Konferansı ve Versailles (Versay) Barış Antlaşması’na kısaca değinilir. ç) Komünizm, faşizm, nasyonal sosyalizm ideolojileri üzerinde durulur. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
EYLÜL 16-20 Eylül 4 1. İKİ KÜRESEL SAVAŞ ARASINDA DÜNYA 1.2. SSCB’nin kurulmasının Orta Asya Türk toplumlarında meydana getirdiği değişimi örneklerle açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SSCB hâkimiyetindeki 1918 sonrası bağımsızlığını ilan eden Türk devletlerinin (Türkistan Millî Mücadeleleri ve Basmacı Hareketi, Gazavât/Müridizm Direniş Hareketi, Azerbaycan, Başkortostan) siyasal akıbetlerine ve Türk topluluklarının siyasal bağımsızlık hareketlerine değinilir. Gaziler Günü (19 Eylül), İlköğretim Haftası
EYLÜL 23-27 Eylül 4 1. İKİ KÜRESEL SAVAŞ ARASINDA DÜNYA 1.3. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Orta Doğu’da manda yönetimlerinin kurulmasının ve Afrika’daki sömürgecilik faaliyetlerinin siyasi sonuçlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Yirminci yüzyıldaki küresel strateji ve teorilerin Orta Doğu’ya yansımaları sonucunda Osmanlı Devleti’nin ortadan kaldırılmasının bölgeye etkileri üzerinde durulur. b) Savaş sırasında imzalanan Sykes Picot ve Mac Mahon Antlaşmaları’nın modern Orta Doğu’nun oluşumuna etkisine değinilir. c) Manda, sömürge ve emperyalizm kavramları ile ilgili kavram haritası oluşturulur ve örnekler verilir. ç) Avrupa ülkelerinin Orta Doğu ve Afrika’daki sömürge politikalarına örneklerle değinilir.
EYLÜL 30 Eylül- 04 Ekim 4 1. İKİ KÜRESEL SAVAŞ ARASINDA DÜNYA 1.4. Modern kara, deniz ve hava hâkimiyet teorileri ile mutlak güç arzusu arasındaki ilişkiyi açıklar. 1.5. Japonya’nın Uzak Doğu’da yeni bir güç olarak ortaya çıkmasının dünya güçler dengesine olan etkisini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Kara, deniz ve hava hâkimiyet teorilerine değinilerek küresel güçlerin mutlak güç olma arzusu vurgulanır. a) Meiji Restorasyonu’nun Japon modernleşmesine olan etkisine değinilir. b) Uzak Doğu’da yeni bir güç olarak ortaya çıkan Japonya’nın yayılmacı siyaseti ve bu siyasetin kıtaya etkisi üzerinde durulur. Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim)
EKİM 07-11 Ekim 4 1. İKİ KÜRESEL SAVAŞ ARASINDA DÜNYA 1.6. İki dünya savaşı arasındaki dönemde dünyada meydana gelen siyasi ve ekonomik gelişmeleri açıklar. 1.7. İki dünya savaşı arasındaki dönemde dünyada meydana gelen sosyokültürel olayları ve bilimsel gelişmeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) 1929 Dünya Ekonomik Buhranı (Kara Perşembe) ve etkileri üzerinde durulur. b) Almanya’da ortaya çıkan hiper enflasyonun siyasi ve sosyal sonuçlarına (Almanya’daki siyasi kargaşa ve Nazizmin yükselişi) değinilir. a) Sosyokültürel olaylara ve bilimsel gelişmelere öncülük eden dönemin edebiyat, sanat ve bilim insanları ile çalışmaları (John Steinbeck / Gazap Üzümleri, Picasso / Guernica ve Albert Einstein / İzafiyet Teorisi) tanıtılır. b) Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin askeri ve mimari alan ile sağlık alanında getirdiği yenilikler üzerinde durulur. c) Dünyada sinema ve radyonun propaganda aracı olarak sosyokültürel etkisine değinilir.
EKİM 14-18 Ekim 4 2. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI 2.1. İki dünya savaşı arasındaki dönemde oluşan uluslararası siyasi, ekonomik ve askeri denge ile İkinci Dünya Savaşı’nın nedenleri arasında ilişki kurar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Almanya’nın “Hayat Sahası”, İtalya’nın “Bizim Deniz” ve Japonya’nın “Ortak Refah Alanı” politikaları ve bunlara karşı Müttefik Devletlerin tutumlarına değinilir.
EKİM 21-25 Ekim 4 2. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI 2.2. İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren olayların sonuçlarını siyasi ve askerî açıdan karşılaştırır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Pearl Harbor Baskını, Stalingrad Kuşatması, Normandiya Çıkarması harita üzerinden anlatılarak stratejik önemleri vurgulanır. b) Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının yıkıcı etkilerine değinilir.
EKİM 28 Ekim- 01 Kasım 4 2. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI 2.3. İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan insan hakları ihlallerinin sonuçlarını değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Asya ve Avrupa’da yaşanan insan hakları ihlallerine değinilir. b) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ortaya çıkış sebepleri ve insanlığa kazandırdığı ortak insani değerleri üzerinde durulur. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KASIM 04-08 Kasım 4 2. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI 2.4. İkinci Dünya Savaşı’nın siyasi ve ekonomik sonuçlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) İki kutuplu dünya düzenini ortaya çıkaran nedenler üzerinde durulur. b) Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın kuruluş amacı dikkate alınarak günümüzde eleştirilmesinin gerekçeleri üzerinde durulur. c) Orta Doğu’nun yeniden şekillenmesi ile ilgili gelişmelere ve emperyalist politikalara yer verilir. ç) IMF’nin kuruluş amacına ve günümüzdeki küresel politikalara olan etkisine değinilir. Atatürk Haftası
KASIM 11-15 Kasım ARA TATİL (11-15 KASIM)
KASIM 18-22 Kasım 4 2. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI 2.5. İkinci Dünya Savaşı’nın kültürel, bilimsel ve teknolojik gelişmelere etkisini açıklar. 24 Kasım Öğretmenler Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme a) Savaşın, askerî teknolojinin gelişimine (tank, savaş gemisi, uçak, iletişim teknolojileri) olan etkilerine değinilir. b) Örnekler üzerinden savaşın, sinema, edebiyat ve sanata etkisi üzerinde durulur.
KASIM 25-29 Kasım 4 2. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI 2.6. İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin izlediği dış politika stratejilerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) İngiltere, Fransa ve Almanya ile savaş sırasında askerî ve mali konularda yapılan iş birliğine değinilir. b) İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’nin mihver ve müttefik devletlere yönelik izlediği politikalara değinilir. c) Türkiye’nin savaş dışı kalma çabaları ve bu çabaların gerekçelerinin tartışılması sağlanır. Öğretmenler Günü (24 Kasım)
ARALIK 02-06 Aralık 4 2. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI 2.7. İkinci Dünya Savaşı sürecinde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik ve sosyokültürel gelişmeleri değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Savaş sürecinde Türkiye’nin iç siyasetinde meydana gelen değişime değinilir. b) Türkiye’de radyo yayınının başlaması ve radyonun sosyal hayata olan etkisine değinilir. c) Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş örneği üzerinden girişimci olmanın önemi vurgulanır. Dünya Engelliler Günü (3 Aralık)
ARALIK 09-13 Aralık 4 3. SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ 3.1. İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan yeni güç dengelerinin oluşum sürecinde meydana gelen siyasi gelişmeleri değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’daki güç ilişkileri siyasal ve ekonomik güvenlik arayışları bağlamında incelenir. b) Berlin Buhranı’nın çıkış sebeplerine ve siyasi sonuçlarına değinilir. c) Avrupa bütünleşmesine yönelik olarak 1950’li yıllarda geliştirilen politikalara kısaca değinilir. Bu bağlamda Hristiyanlık ve ekonomik iş birliği temelli bir birlik kurulması fikri oluştuğu vurgulanır. ç) NATO ve Varşova Paktı üyelerinin konumları harita üzerinde gösterilir.
ARALIK 16-20 Aralık 4 3. SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ 3.2. Asya ve Afrika’daki sömürgecilik faaliyetleri ve bağımsızlık mücadeleleri çerçevesinde meydana gelen olayları açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Avrupa’nın büyük güçlerine karşı Avrupa dışındaki siyasal ve ekonomik sömürgelerinin başkaldırı gerekçeleri ele alınır. b) Hindistan ve Pakistan’ın kuruluşunda Mahatma Gandhi ve Muhammed Ali Cinnah’ın ülkelerinin bağımsızlığı için verdikleri mücadeleye değinilir. c) Emperyalist devletlerin Afrika’da gerçekleştirmiş olduğu insan hakları ihlallerine ve Cezayir’deki katliamlara Nelson Mandela örneği üzerinden değinilir. ç) Asya ve Afrika’da bağımsızlığını kazanan devletler harita üzerinde gösterilir. d) Orta Doğu’da Baas Rejimleri’nin oluşumu ve bu oluşumların siyasi sonuçları üzerinde durulur. e) Türk Millî Mücadelesi’nin, bağımsızlık mücadelesi veren milletler üzerindeki etkisine vurgu yapılır. f) Sömürgecilik sonrası süreçte Afrika’da yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın nedenleri üzerinde durulur.
ARALIK 23-27 Aralık 4 3. SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ 3.3. Soğuk Savaş Dönemi’nde dünyada meydana gelen ekonomik, sosyokültürel ve bilimsel gelişmeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Kadınların iş hayatında aktif rol almasının nedenleri üzerinde durulur. b) İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD’nin ekonomik uygulamalarını para piyasalarında oluşturduğu dalgalanmalar istatistiki verilerden yararlanılarak işlenir. c) Soğuk Savaş Dönemi’nde kent nüfusunun artması ve bu durumun sosyoekonomik sonuçlarına (metropol, banliyö, getto, varoşların oluşması) değinilir. ç) Dönemin sanat anlayışının kitleler üzerine etkisine, örnekler üzerinden (resim, müzik ve sinema) değinilir. d) Uluslararası spor organizasyonlarının önem kazanması ve bu organizasyonların devletlerarası güç mücadelesinde rekabet alanı haline gelmesi vurgulanır. e) Nükleer reaktörlerin kurulması, DNA’nın keşfi ve uzay çalışmalarının hız kazanması üzerinde durulur. Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası
ARALIK 30 Aralık- 03 Ocak 4 3. SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ 3.4. Soğuk Savaş Dönemi’nde Türk dış politikasında meydana gelen gelişmeleri sebep-sonuç ilişkisi kurarak açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Truman Doktrini’nin Türkiye’deki siyasi rejimin iç ve dış tehdit algılamalarındaki meydana getirdiği değişime değinilir. b) İki kutuplu dünya düzeninde Türkiye’nin izlediği dış politikanın (Kore Savaşı ve Türkiye’nin NATO üyeliği) gerekçeleri üzerinde durulur. c) Türkiye’nin NATO’ya üyeliği sonrasında TSK’nin tehdit algısı ile TSK’deki teçhizat ve askeri sanayinde meydana gelen değişimler ele alınır.
OCAK 06-10 Ocak 4 3. SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ 3.5. Demokrat Parti Dönemi’nde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik ve sosyokültürel gelişmeleri değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Toprak reformu, Demokrat Parti’nin kurulması ve çok partili hayata geçişin Türk demokrasi tarihi açısından önemi üzerinde durulur. b) 1946-1950 seçimlerinin Türk demokrasi tarihindeki etkileri üzerinde durulur. c) Gümüş Motor A.Ş.’nin kurulma gerekçeleri ve sonuçları üzerinde durulur. ç) 27 Mayıs Askerî Darbesi, arka planındaki iç/dış faktörler ile birlikte ele alınır. d) Devrim Arabası üretiminin gerçekleştirilmeye çalışılmasının gerekçeleri ve sonuçları üzerinde durulur. Türkiye’nin günümüzde yerli araba üretimine yönelik çabaları Devrim Arabası girişimleriyle ilişkilendirilerek ele alınır.
OCAK 13-17 Ocak 4 3. SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ 3.5. Demokrat Parti Dönemi’nde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik ve... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Toprak reformu, Demokrat Parti’nin kurulması ve çok partili hayata geçişin Türk demokrasi tarihi açısından önemi üzerinde durulur. b) 1946-1950 seçimlerinin Türk demokrasi tarihindeki etkileri üzerinde durulur. c) Gümüş Motor A.Ş.’nin kurulma gerekçeleri ve sonuçları üzerinde durulur. ç) 27 Mayıs Askerî Darbesi, arka planındaki iç/dış faktörler ile birlikte ele alınır. d) Devrim Arabası üretiminin gerçekleştirilmeye çalışılmasının gerekçeleri ve sonuçları üzerinde durulur. Türkiye’nin günümüzde yerli araba üretimine yönelik çabaları Devrim Arabası girişimleriyle ilişkilendirilerek ele alınır.
OCAK 20-24 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
OCAK 27-31 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
ŞUBAT 03-07 Şubat 4 4. YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI 4.1. Yumuşama Dönemi’nde ortaya çıkan siyasi ve askerî gelişmeleri değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme a) Yumuşama kavramı üzerinde durulur. b) Kruşçev ile Kennedy buluşmasının bloklar arası ilişkilere etkisine değinilir. c) Küresel aktörler ve yerel güçlerin izlediği politikalar ile bu politikaların yol açtığı bölgesel savaşlar (Küba Buhranı, Keşmir Sorunu, Vietnam Savaşı ve Afganistan’ın işgali) üzerinde durulur. ç) Bağlantısızlar Hareketi’nin oluşum amacı üzerinde durulur.
ŞUBAT 10-14 Şubat 4 4. YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI 4.2. Küresel güçlerin, enerji kaynakları üzerindeki rekabetinin Orta Doğu’daki siyasi gelişmelere etkilerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Yumuşama Dönemi’nden günümüze dünyadaki enerji kaynaklarının dağılımı ve tüketimine değinilir. b) Arap-İsrail Savaşlarının sebep ve sonuçları, bölgedeki ABD-SSCB rekabeti ile ilişkilendirilerek ele alınır. c) 1973 petrol krizinin sebep-sonuçları ve gelişmiş ekonomiler üzerindeki etkileri üzerinde durulur. ç) Camp David Antlaşması üzerinde durulur. d) İslam Konferansı Teşkilatı’nın kuruluş amacı ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na dönüşümüne değinilir. e) İran-Irak Savaşı’nın ortaya çıkması ve gelişmesinde küresel güçlerin oynadığı rollere değinilir.
ŞUBAT 17-21 Şubat 4 4. YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI 4.3. Yumuşama Dönemi’nde dünyadaki ekonomik, sosyokültürel ve bilimsel gelişmeleri değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Bu dönemde dünya ticaret hacmindeki değişim üzerinde durulur. b) Ticaretteki arz-talep dengesinin reklamcılık sektörü üzerindeki etkisine değinilir. c) ABD’deki ırkçılık hareketine karşı tepkilere (Afro-Amerikan Sivil Hareketi, Malcolm X ve 1968 Meksika Olimpiyatları’nda Siyah Eldivenler) değinilir. ç) 1968 Kuşağı’nın ortaya çıkışı ile öğrenci ve işçi hareketlerine yer verilir. d) Dünyada toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın hakları sorunlarına değinilir. e) Sanat, spor ve müzikte uluslararası şöhrete sahip kişilerin toplumlara etkisine değinilir. f) Askeri teknolojinin gelişimi ve uzay çalışmalarının uluslararası ilişkilere etkisi üzerinde durulur.
ŞUBAT 24-28 Şubat 4 4. YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI Anlatım, Soru-Cevap Aktif...
MART 03-07 Mart 4 4. YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI 4.4. Yumuşama Dönemi Türk dış politikasını etkileyen gelişmeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Türk-Amerikan ve Türk-SSCB ilişkilerine değinilir. b) Ege Adaları, Kıta Sahanlığı ve FIR Hattı ile Batı Trakya Türklerinin sorunlarının günümüzdeki Türk-Yunan ilişkilerine etkileri üzerinde durulur. c) Kıbrıs Barış Harekâtı ile harekâtın sonrasında Türkiye’ye karşı uygulanan ambargonun ülke ekonomisindeki olumsuz etkileri üzerinde durularak ABD ve Avrupa devletlerinin Türkiye’ye yönelik tutumlarına değinilir. ç) Ermeni diasporasının Türkiye’ye yönelik itham ve iddiaları ile diasporanın Türkiye’ye karşı izlediği politikada büyük güçlerin etkisi üzerinde durulur. Bunlara karşı Türkiye’nin izlediği politikalar vurgulanır.
MART 10-14 Mart 4 4. YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI 4.5. Yumuşama Dönemi’nde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik ve sosyokültürel gelişmeleri değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Türkiye’deki ekonomik sorunlara ve yurt dışına çalışmaya giden gurbetçilerin sosyoekonomik yapıya olan etkilerine değinilir. b) Dönemin düşünce dünyasına ilişkin farklı bakış açılarını içeren örnek metinlerden alıntılara yer verilir. c) 12 Mart Askerî Muhtırası, 12 Eylül Askerî Darbesi ve bu darbenin arka planındaki iç/dış faktörlerin, Türkiye’nin siyasi ve sosyoekonomik hayatına etkileri üzerinde durulur. ç) Beyaz Cam adı verilen televizyonun Türkiye’de yayın hayatına girmesi ve yaygınlaşmasının toplumsal hayat üzerindeki etkilerine değinilir. d) Köyden kente göçe ve beraberinde getirdiği sonuçlara değinilerek göçün sosyal hayatta meydana getirdiği değişimler vurgulanır. e) 1970-1980 yılları arasında kültür ve sanat alanlarında Türkiye’de meydana gelen gelişmelere kısaca değinilir. İstiklâl Marşı'nın Kabulü be Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü (12 Mart)
MART 17-21 Mart 4 4. YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI 18 Mart Çanakkale Zaferi Anlatım, Soru-Cevap Aktif... 18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitler Günü
MART 24-28 Mart 4 4. YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI 4.6. 1980’li yıllarda Türkiye’deki iç ve dış gelişmeleri açıklar. Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) 1980-1990 döneminde Türkiye’deki ekonomik ve politik gelişmeler üzerinde kısaca durulur. b) Siyasi alandaki liberalleşme politikalarıa (siyasi yasakların kaldırılması, Türk-Amerikan ilişkileri ve siyasette sivilleşme) ve gerekçelerine değinilir. c) Ertuğrul Fırkateyni ile başlayan Türk-Japon ilişkilerinin günümüze kadar olan gelişimi ele alınır. Dünya Tiyatrolar Günü (27 Mart)
MART 31 Mart- 04 Nisan 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.1. SSCB’nin dağılması ile Türk Cumhuriyetleri’nin kuruluşunu ilişkilendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... SSCB’nin dağılması ile bağımsızlığını kazanan Türk Cumhuriyetleri (Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan) harita üzerinde gösterilerek Türk tarihi açısından etkileri üzerinde durulur. Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri’nin günümüzdeki ilişkileri Orta Asya, Hazar bölgesi ve Kafkasya’daki imkân ve fırsatların değerlendirilmesi açısından ele alınır. Kütüphaneler Haftası, Dünya Otizm Farkındalık Günü (2 Nisan)
NİSAN 07-11 Nisan ARA TATİL (31 MART - 4 NİSAN)
NİSAN 14-18 Nisan 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.1. SSCB’nin dağılması ile Türk Cumhuriyetleri’nin kuruluşunu ilişkilendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme SSCB’nin dağılması ile bağımsızlığını kazanan Türk Cumhuriyetleri (Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan) harita üzerinde gösterilerek Türk tarihi açısından etkileri üzerinde durulur. Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri’nin günümüzdeki ilişkileri Orta Asya, Hazar bölgesi ve Kafkasya’daki imkân ve fırsatların değerlendirilmesi açısından ele alınır.
NİSAN 21-25 Nisan 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.2. Küreselleşme Dönemi’nde Avrupa’da meydana gelen siyasi gelişmeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Doğu Avrupa ülkelerindeki yönetim değişikliklerine ve Doğu-Batı Almanya’nın birleşmesine değinilir. b) Avrupa Birliği’nin uluslararası politikadaki yeri ve önemi ile AB’nin genişleme sürecine değinilir. c) Türkiye - Avrupa Birliği ilişkileri ülkemizin üyelik başvuru süreci bağlamında ele alınır. ç) Yugoslavya’nın dağılması, Kosova ile Bosna-Hersek’in Sırbistan tarafından işgali, işgal esnasında kültürel mirasın yok edilmesi ve Boşnaklara karşı uygulanan soykırım üzerinde durulur. d) Küresel güçlerin ve uluslararası örgütlerin Bosna-Hersek’in işgaline karşı tutumlarına yer verilir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
NİSAN 28 Nisan- 02 Mayıs 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.3. Küreselleşen dünyada Orta Doğu ve Afganistan’da meydana gelen siyasi gelişmeleri ve nedenlerini açıklar. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Filistin’deki işgalin bölge politikalarının oluşumundaki rolü ve küresel güçlerin bu politikalara etkileri üzerinde durulur. b) 1990 ve 2003 Körfez Savaşları ve Irak’ın işgali, bölgesel ve küresel ölçekte güç mücadelesi bağlamında ele alınır. c) 11 Eylül saldırıları ile küresel terörün oluşturduğu asimetrik savaşa değinilir. ç) ABD’nin Afganistan, Pakistan ve Sudan’a müdahale gerekçelerine değinilir. d) Orta Doğu’daki su sorununun bölge siyasetine etkisi üzerinde durulur. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
MAYIS 05-09 Mayıs 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA Anlatım, Soru-Cevap Aktif...
MAYIS 12-16 Mayıs 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.4. Küreselleşen dünyadaki ekonomik, sosyokültürel ve bilimsel gelişmeleri örneklerle açıklar. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) 1980 sonrasında ABD ve Avrupa’da uygulanan neo-liberal ekonomik politikalara ve bu politikaların dünyaya yansımalarına değinilir. b) Uydu ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerin insan hayatına etkisi üzerinde durulur. c) Sağlık alanındaki gelişmelere (organ nakli, kök hücre ve DNA çalışmaları) değinilir. ç) Sinema endüstrisinin ve uluslararası spor organizasyonlarının küresel ekonomiye etkisine değinilir. d) Eğlence kültüründe meydana gelen değişim (pop, rap, hip-hop müzik tarzları, bilgisayar oyunları) üzerinde durulur.
MAYIS 19-23 Mayıs 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.5. Küreselleşen dünyada öne çıkan olay ve olguları siyasi, sosyokültürel ve teknoloji gelişmeler açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Arap Baharının arka planı, ortaya çıkış süreci, bölge devletlerine etkileri ve küresel güçlerin Arap Baharına karşı tutumları üzerinde durulur. b) Türkiye’nin, mülteci sorununa yaklaşımı ile diğer ülkelerin bu soruna yaklaşımlarının karşılaştırılması ele alınır. c) Dünyadaki siber tehditlere değinilir ve siber güvenlik eğitiminin önemi vurgulanır. ç) Sosyal medyanın yükselişinin toplum üzerindeki etkisi vurgulanır. d) Endüstriyel ve kapitalist üretimin toplum hayatı üzerindeki etkileri (toplumların tek tipleştirilmesi ve bireysel kimlikler üzerindeki olumsuz etkileri) üzerinde durulur. e) Gelişen silah teknolojilerinin, kitle imha silahları ve endüstriyel üretimin neden olduğu çevre sorunlarının toplumlar üzerindeki etkilerine değinilir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
MAYIS 26-30 Mayıs 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.6. 1990 sonrası Türk dış politikasındaki gelişmeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) Bulgaristan’da yaşayan Türklerin uğradığı baskılara ve Türkiye’ye göç sürecine değinilir. b) Türkiye’nin: Türk Cumhuriyetleri, Kafkaslar, Balkanlar ve Orta Doğu’da izlediği politikalar ve bu politikaların sonuçları üzerinde durulur. c) Irak ve Suriye’deki siyasi-sosyal gelişmelerin bölgeye ve Türkiye’ye etkileri üzerinde durulur. Türkiye ve Avrupa Birliği ile diğer ülkelerin Irak ve Suriye’den Türkiye ve Avrupa’ya yapılan göçlere yönelik yaklaşımları ve politikaları ele alınır. ç) Başta ABD ve Rusya olmak üzere küresel güçlerin terör örgütlerinin ortaya çıkışındaki rolleri ve kendi ülkeleri dışında meydana gelen terör eylemleri (PKK/PYD ve DEAŞ terör örgütlerinin bölgedeki faaliyetleri) karşısındaki tavırları Irak ve Suriye’de yaşanılanlarla ilişkilendirilerek incelenir. d) Türk Kızılayı’nın dünyanın çeşitli bölgelerinde yaptığı faaliyetlere değinilir. İstanbul'un Fethi (29 Mayıs)
HAZİRAN 02-06 Haziran 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.7. 1990 sonrası Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyokültürel ve bilimsel gelişmeleri açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) 1990-2017 yılları arasında Türkiye’de meydana gelen başlıca ekonomik gelişmeler sebep ve sonuçlarıyla ele alınır. b) 28 Şubat postmodern darbesine neden olan iç ve dış faktörler ile bu postmodern darbenin sonuçlarına değinilir. c) Etnik, ideolojik ve mezhep temelli çatışmaların toplum hayatına etkileri üzerinde durulur. ç) 2013 Gezi Parkı Olayları ile bu olayların Türkiye’ye etkileri üzerinde durulur. d) FETÖ’nün amaç ve hedefleri ile bu yapılanmanın 17-25 Aralık 2013 ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimlerindeki rolü ele alınır. e) Oktay Sinanoğlu, Gazi Yaşargil, Fuat Sezgin ve Aziz Sancar’ın bilim dünyasına olan katkıları üzerinde durulur. f) Türkiye’deki bilimsel ve teknolojik gelişmelere (Türksat, Anka, Hürkuş, Göktürk ve Altay) kısaca değinilir.
HAZİRAN 09-13 Haziran 4 5. KÜRESELLEŞEN DÜNYA 5.7. 1990 sonrası Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyokültürel ve... Anlatım, Soru-Cevap Aktif... a) 1990-2017 yılları arasında Türkiye’de meydana gelen başlıca ekonomik gelişmeler sebep ve sonuçlarıyla ele alınır. b) 28 Şubat postmodern darbesine neden olan iç ve dış faktörler ile bu postmodern darbenin sonuçlarına değinilir. c) Etnik, ideolojik ve mezhep temelli çatışmaların toplum hayatına etkileri üzerinde durulur. ç) 2013 Gezi Parkı Olayları ile bu olayların Türkiye’ye etkileri üzerinde durulur. d) FETÖ’nün amaç ve hedefleri ile bu yapılanmanın 17-25 Aralık 2013 ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimlerindeki rolü ele alınır. e) Oktay Sinanoğlu, Gazi Yaşargil, Fuat Sezgin ve Aziz Sancar’ın bilim dünyasına olan katkıları üzerinde durulur. f) Türkiye’deki bilimsel ve teknolojik gelişmelere (Türksat, Anka, Hürkuş, Göktürk ve Altay) kısaca değinilir.

  • Bu plan Talim Terbiye Kurulunun yayınladığı Çerçeve Öğretim Programı ve Ders Bilgi Formlarına göre hazırlanmıştır.
  • Atatürkçülük konuları ile ilgili olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2104 ve 2488 sayılı Tebliğler Dergisinden yararlanılmıştır.

.......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

..../..../2024
UYGUNDUR

......................................
Okul Müdürü