2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ..........................................................................
11. SINIF MANTIK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

Ay Hafta Saat Ünite Konu Kazanım Açıklama Teknik Araç Ölçme Etkinlik
EYLÜL 09-13 Eylül 2 ÜNİTE 1: MANTIĞA GİRİŞ Müfredat Hakkında Bilgi Verilmesi MANTIĞA GİRİŞ A.Doğru Düşünme nedir? 1. Temel Kavramlar 1. Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. İlköğretim Haftası / 15 Temmuz "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
EYLÜL 16-20 Eylül 2 ÜNİTE 1: MANTIĞA GİRİŞ 2. Akıl İlkeleri 2. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. 3. Akıl yürütmede kullanılan temel terimleri analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü hâlin imkânsızlığı ve yeter-sebep ilkeleri işlenmelidir. [!]Önerme-öncül-sonuç, Doğru-yanlış, Bilgi doğrusu-mantık doğrusu, Geçerlilik geçersizlik, Tutarlılık, tutarsızlık, kavramları işlenmelidir. !]Tümdengelim, tümevarım, eksik tümevarım, tam tümevarım ve analoji işlenmelidir. Gaziler Günü (19 Eylül), İlköğretim Haftası
EYLÜL 23-27 Eylül 2 ÜNİTE 1: MANTIĞA GİRİŞ 2. Akıl İlkeleri 4. Akıl yürütme yöntemlerini değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü hâlin imkânsızlığı ve yeter-sebep ilkeleri işlenmelidir. [!]Önerme-öncül-sonuç, Doğru-yanlış, Bilgi doğrusu-mantık doğrusu, Geçerlilik geçersizlik, Tutarlılık, tutarsızlık, kavramları işlenmelidir. !]Tümdengelim, tümevarım, eksik tümevarım, tam tümevarım ve analoji işlenmelidir.
EYLÜL 30 Eylül- 04 Ekim 2 ÜNİTE 1: MANTIĞA GİRİŞ B. Mantığın Uygulama Alanları 1. Mantık ve Pratik Yaşam 2. Mantık ve Teknik 5. Mantığın pratik yaşam açısından önemini fark eder. 6. Teknoloji - Mantık ilişkisini değerlendir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Mantığın, eleştirel düşünceye ve tartışma mantığına uygulanması işlenmelidir. Hayvanları Koruma Günü (4 Ekim)
EKİM 07-11 Ekim 2 ÜNİTE 1: MANTIĞA GİRİŞ 3. Mantık ve Bilim 7. Bilimlere yöntem oluşturması bakımından mantığı değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Mantık-matematik ilişkisi ele alınırken tanım, aksiyom, teorem ve kuram kavramlarına değinilmelidir. [!] Mantık ve bilimler işlenirken akıl yürütme yöntemlerinden varsayımlı tümdengelim ve buluş mantığına değinilmelidir.
EKİM 14-18 Ekim 2 ÜNİTE 1: MANTIĞA GİRİŞ 4. Mantık ve Felsefe Atatürk’ün Akılcılık, Mantıklılık ve Bilimsellik İlkesi4. Mantık ve Felsefe Atatürk’ün Akılcılık, Mantıklılık ve Bilimsellik İlkesi 7. Bilimlere yöntem oluşturması bakımından mantığı değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Mantığın tarihçesi okuma parçası olarak verilmelidir.
EKİM 21-25 Ekim 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK KLASİK MANTIK A. Kavram ve Terim 1. Nelik, Gerçeklik, Kimlik 2. İçlem ve Kaplam 8. Aristo’nun Mantık bilimi açısından önemini fark eder. 9. Kavramın ne olduğunu açıklar. 10. Kavram ve Terim arasındaki ilişkiyi analiz eder. 11. Kavram açısından: nelik, gerçeklik, kimlik ilişkisini analiz eder. 12. Kavramı, içlem ve kaplama göre değerlendirir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Kavramın soyutlama ve genellemeler yoluyla oluşturulduğundan bahsedilmelidir. [!] Terim ve sözcük ayırımına değinilmelidir. [!] Kavramların neliği ile anlamları arasındaki fark işlenmelidir.
EKİM 28 Ekim- 01 Kasım 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK 3. Kavram Çeşitleri 4. Beş Tümel Atatürk’ün Kişiliği ve Özellikleri 13. Kavram çeşitlerini sınıflandırır. 14. Kavramları, Beş Tümel açısından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!]Kavram çeşitleri verilirken şu başlıklar dikkate alınmalıdır: a. Genel - tekil kavramlar (nelik bakımından) b. Tümel - tikel kavramlar (anlam bakımından) c. Soyut - somut kavramlar ç. Kolektif - dağıtıcı (distribütif) kavramlar d. Olumlu - olumsuz kavramlar vb. [!] Beş tümel (cins, tür, ayırım, özgülük ve ilinti) ve işlevinden bahsedilmelidir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KASIM 04-08 Kasım 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK 5. Kavramların Birbirleriyle Olan İlişkisi I. Dönem I. Yazılı Yoklama 15. Kavramlar arasındaki ilişkiyi analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Kavramlar arasındaki ilişkiler (eşitlik-ayrıklık-tam girişimlik-eksik girişimlik) işlenmelidir. Bu konu 12. Kazanım (içlem –kaplam) ile ilişkilendirilmelidir. Atatürk Haftası
KASIM 11-15 Kasım ARA TATİL (11-15 KASIM)
KASIM 18-22 Kasım 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK B. Tanım 16. Tanım’ı analiz eder. 24 Kasım Öğretmenler Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme [!] Tanım, tanım çeşitleri, koşulları ve tanımlanamazlardan bahsedilmelidir.
KASIM 25-29 Kasım 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK C. Önerme Nedir? 1. Önerme Çeşitleri 17. Önerme olan cümlelerle, önerme olmayan cümleleri birbirinden ayırır. 18. Önerme çeşitlerini sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Önermeler: a) Yapıları bakımından (Basit-bileşik) b) Nitelikleri bakımından (Olumlu - olumsuz) c) Nicelikleri bakımından (Tümel - tikel) şeklinde işlenmelidir. Öğretmenler Günü (24 Kasım)
ARALIK 02-06 Aralık 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK 1. Önerme Çeşitleri 18. Önerme çeşitlerini sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... Dünya Engelliler Günü (3 Aralık)
ARALIK 09-13 Aralık 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK D. Çıkarım Nedir? 1. Doğrudan Çıkarım a. Karşı Olum Çıkarımları 19. Önermelerden sonuç çıkarır. 20. Karşı olum çıkarımlarını analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Çıkarım ile doğrudan çıkarım (karşıolum ve döndürme), dolaylı çıkarım (kıyas) konuları işlenmelidir. [!] Karşıolum çıkarımları: üst karşıt, alt karşıt, altık ve çelişiklik bakımından değerlendirilmelidir.
ARALIK 16-20 Aralık 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK b. Döndürme 21. Bir önermeden, ona eşdeğer ikinci bir önerme çıkarır. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Düz ve ters döndürme, döndürme başlığı altında işlenmelidir. [!] Düz ve ters döndürme konusunda kurala uymayan durumlar ve nedenleri belirtilmelidir.
ARALIK 23-27 Aralık 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK 2. Dolaylı Çıkarım a. Kıyas Nedir? b. Kıyas Kuralları c. Kıyasta Mantıksal Zorunluluk ve Olasılık 22. Kıyas’ın yapısını değerlendirir. 23. Kıyas kurallarını uygular. 24. Kıyası zorunluluk ve olasılık bakımından değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Öncül, sonuç, büyük önerme, küçük önerme, orta terim, büyük terim, küçük terim kavramları işlenmelidir. [!] Kıyas kuralları örneklerle işlenmelidir Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası
ARALIK 30 Aralık- 03 Ocak 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK ç. Kıyas Çeşitleri I. Dönem II. Yazılı Yoklama 25. Basit Kıyas’ı analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] *Basit kıyas (Kategorik): -kesin kıyas, -zincirleme kıyas, -sorit, -eksik önermeli kıyas, konularına yer verilmelidir.
OCAK 06-10 Ocak 2 ÜNİTE 2: KLASİK MANTIK Ç. Kıyas Çeşitleri 26. Bileşik Kıyas’ı analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] * Bileşik kıyas (Kategorik olmayan): -koşullu kıyas, -ayrık öncüllü kıyas, -ikilem (dilemma), konularına yer verilmelidir.
OCAK 13-17 Ocak 2 ÜNİTE 3: MANTIK VE DİL Dilin farklı Görevleri 1. Bilgi Aktarma ve Dil 27. Dilin, birden çok işlevi olduğunu fark eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Dilin: bildirme, belirtme, yaptırma, törensel ve eylemsel görevleri mantık açısından işlenmelidir. [!] Semantik, sentaktik, pragmatik çok anlamlılığa yer verilmelidir.
OCAK 20-24 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
OCAK 27-31 Ocak YARI YIL TATİLİ (20 OCAK - 3 ŞUBAT)
ŞUBAT 03-07 Şubat 2 ÜNİTE 3: MANTIK VE DİL Dilin farklı Görevleri 1. Bilgi Aktarma ve Dil 28. Çok anlamlılığın sakıncalarını sorgular. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme [!] Dilin: bildirme, belirtme, yaptırma, törensel ve eylemsel görevleri mantık açısından işlenmelidir. [!] Semantik, sentaktik, pragmatik çok anlamlılığa yer verilmelidir.
ŞUBAT 10-14 Şubat 2 ÜNİTE 3: MANTIK VE DİL 2. Bilgi Aktarmayı Aksatan Etkenler a. Çok Anlamlılık 29. Dildeki anlam belirsizliğinin nedenlerini sorgular. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Semantik, sentaktik, pragmatik çok anlamlılığa yer verilmelidir.
ŞUBAT 17-21 Şubat 2 ÜNİTE 3: MANTIK VE DİL b. Belirsizlik 30. Dildeki anlam belirsizliğinin derecelerini sorgular. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Semantik ve pragmatik belirsizlik konuları işlenmelidir.
ŞUBAT 24-28 Şubat 2 ÜNİTE 3: MANTIK VE DİL b. Belirsizlik 31. Dildeki anlam belirsizliğinin, günlük yaşam ve bilimdeki sakıncalarını görür. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Semantik ve pragmatik belirsizlik konuları işlenmelidir.
MART 03-07 Mart 2 ÜNİTE 3: MANTIK VE DİL c. Olgusal ve Sözel Tartışmalar 32. Olgusal ve sözle tartışmaların temelinde yatan nedenleri fark eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Bu konu işlenirken dilsel alışkanlıklarımızdan, dili etkilemek amacıyla kullanmak isteyişimizden, anlam konusuna yaklaşım farkından bahsedilmelidir.
MART 10-14 Mart 2 ÜNİTE 3: MANTIK VE DİL B. Anlama ve Tanımlama 33. Anlama ve tanımlama ilişkisini analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Klasik mantıkla, sembolik mantığın farkları bu bölümde işlenmelidir. İstiklâl Marşı'nın Kabulü be Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü (12 Mart)
MART 17-21 Mart 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK SEMBOLİK MANTIK A. Sembolik Mantığa Geçiş B. Önermeler Mantığı 1. Önerme ve Yapısı 2. Basit ve Bileşik Önermeler 3. Önerme Eklemleri 34. Sembolik mantığın, Klasik mantığın sembolleştirilmiş biçimi olduğunu fark eder. 35. Bilgileri, doğru ve yanlış olarak değerlendirir. 36. Basit ve bileşik önermeleri birbirinden ayırır. 37. Önerme eklemlerinin işlevlerini belirtir. 38. Ana eklem ve ana bileşenleri ayırt eder. 18 Mart Çanakkale Zaferi Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Sembolleştirmenin önemi konusu işlenmelidir. Sembolik mantığın, çok anlamlılığın neden olduğu yanlış anlamaları ortadan kaldırdığı vurgulanmalıdır. [!] İki değerli mantık, önerme ve yapısı konuları işlenmelidir. [!] Basit ve bileşik önermenin, klasik mantıktaki basit ve bileşik önermeden farkı verilmelidir. 18. kazanımla ilişkilendirilmelidir. [!] Önerme eklemlerinin doğruluk değerine etkisi işlenmelidir. 18 Mart Çanakkale Zaferi, Şehitler Günü
MART 24-28 Mart 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK 5. Sembolleştirme 6. Yorumlama 39. Klasik Mantıktaki çıkarımla, Sembolik Mantıktaki çıkarımın farkını ayırt eder. 40. Mantık değişmezlerini, önermeleri ve çıkarımları sembolleştirir. 41. Önermelerin doğruluk değerlerini yorumlar. Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Ana eklemlerin saptanmasının, önermelerin doğruluk değerinin denetlenmesi açısından önemi belirtilmelidir. [!] Paranteze almanın: mantıkta, çok anlamlılığın önlenmesi bakımından önemi belirtilmelidir. Dünya Tiyatrolar Günü (27 Mart)
MART 31 Mart- 04 Nisan 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK 7. Doğruluk Çizelgesi -Tutarlılık 42. Temel doğruluk değerlerini, doğruluk çizelgesi üzerinde gösterir. 43. Doğruluk çizelgesinde, önermenin ve önermelerin tutarlılığını denetler. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Paranteze almanın: mantıkta, çok anlamlılığın önlenmesi bakımından önemi belirtilmelidir. [!]Önermelerin alabilecekleri doğruluk değerleri ve yorumlama satır sayıları bu bölümde işlenmelidir. Kütüphaneler Haftası, Dünya Otizm Farkındalık Günü (2 Nisan)
NİSAN 07-11 Nisan ARA TATİL (31 MART - 4 NİSAN)
NİSAN 14-18 Nisan 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK II. Dönem I. Yazılı Yoklama -Geçerlilik 44. Önermelerin, geçerlilik ve eşdeğerliğini denetler. 45. Çıkarımların, geçerliliğini denetler. Anlatım, Soru-Cevap Aktif Gösterim, Uygulama, Grup Çalışması, Okuma, Yazma, Dikte, Rol Yapma, Gösteri Drama, Tekrar Etme [!] Doğruluk çizelgesinde bir önermenin tutarlılığı, birden fazla önermenin bir arada tutarlılığı ile ilgili kurallar işlenmelidir.
NİSAN 21-25 Nisan 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK -Eşdeğerlik 44. Önermelerin, geçerlilik ve eşdeğerliğini denetler. 45. Çıkarımların, geçerliliğini denetler. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!]Doğruluk çizelgesinde, önermenin geçerlilik ve eşdeğerlik kuralları işlenmelidir. [!] Çıkarımların geçerliliğinin denetlemesi ile ilgili kurallar işlenmelidir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
NİSAN 28 Nisan- 02 Mayıs 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK Atatürk’ün Milliyetçilik İlkesi ve Milli Egemenlik 8.Çözümleyici Çizelge - Tutarlılık 46. Çözümleyici Çizelgenin (Ağaç yöntemi) temel kurallarını uygular. 47. Önermeleri, çözümleyici çizelgede denetler. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Çözümleyici çizelgenin daha kısa bir denetleme yolu olduğu vurgulanmalıdır. Çözümleyici çizelgenin temel kuralları ve türetilmiş çözümleme kuralları (De Morgan Kuralları) işlenmelidir. Kût'ül Amâre Zaferi (29 Nisan), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
MAYIS 05-09 Mayıs 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK Geçerlilik Eşdeğerlik 48. Çıkarımları, çözümleyici çizelgede denetler. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Önermelerin tutarlılığı, geçerliliği, eşdeğerliği işlenmelidir. [!] Çıkarımların geçerliliği işlenmelidir.
MAYIS 12-16 Mayıs 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK C. Niceleme (Yüklemler) Mantığı 1. Sembolleştirme Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi 49. Önermeler mantığı ile niceleme mantığının farkını analiz eder. 50. Niceleme mantığında, önermeleri ve çıkarımları sembolleştirir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Niceleme mantığına neden ihtiyaç duyulduğu işlenmelidir.
MAYIS 19-23 Mayıs 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK 2. Temel Kavramlar 51. Niceleme mantığının temel kavramlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!]Değişken, değişmez (ad değişmezi, yüklem değişmezi), açık önerme, kapalı önerme, evren, özelleme, gerçekleme, açılım, özelleme önermesi konuları işlenmelidir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
MAYIS 26-30 Mayıs 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK 3. Temel Kurallar 52. Niceleme mantığında temel kuralları uygular. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!]Niceleyici değilleme kuralları, özelleme kuralları, çözümleyici çizelge konuları işlenmelidir. İstanbul'un Fethi (29 Mayıs)
HAZİRAN 02-06 Haziran 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK 3. Temel Kurallar II. Dönem II. Yazılı Yoklama 52. Niceleme mantığında temel kuralları uygular. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!]Niceleyici değilleme kuralları, özelleme kuralları, çözümleyici çizelge konuları işlenmelidir.
HAZİRAN 09-13 Haziran 2 ÜNİTE 4: SEMBOLİK MANTIK D. Çok Değerli Mantık1. Üç Değerli mantık 2. Bulanık Mantık Yıl Sonu Genel Değerlendirme 53. İki değerli mantık dışında, çok değerli mantık sistemleri olduğunu fark eder. Anlatım, Soru-Cevap Aktif... [!] Üç değerli mantık ve bulanık mantık konuları işlenmelidir.

  • Bu plan Talim Terbiye Kurulunun yayınladığı Çerçeve Öğretim Programı ve Ders Bilgi Formlarına göre hazırlanmıştır.
  • Atatürkçülük konuları ile ilgili olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2104 ve 2488 sayılı Tebliğler Dergisinden yararlanılmıştır.

.......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

......................................
Ders Öğretmeni

..../..../2024
UYGUNDUR

......................................
Okul Müdürü